В Україні і малий, і великий бізнес вже зазнали суттєвих втрат через запровадження карантину. Бізнесмени оцінюють можливе зменшення доходів протягом 2020 року в середньому біля 50% доходу.

Такі результати показало опитування, яке провів Дослідницький підрозділ Advanter Group спільно з Українським інститутом майбутнього. Фахівці досліджували стан та перспектии українського бізнесу у зв’язку з карантинними заходами і кризовими явищами в економіці.

Advanter Group опитали 458 підприємств, серед яких мікро-, малі, середні та великі підприємства. Дослідження проводили з 28.03 по 2.04.2020 включно, за підтримки CEO Club, бізнес-спільноти Board, ТПП України, бізнес-школи МІМ Київ, Prizma Club, CFO Club Ukraine та десятків інших об’єднань підприємців по всіх областях України.

Дослідження показало, що український бізнес в умовах карантину довго не протримається.

Так, 38% підприємств не мають можливості протриматися більш ніж 2 місяці.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

інфографіка Advanter Group
інфографіка Advanter Group

Звичайно, цей показник суттєво розрізняється за сферами діяльності. Зокрема, підприємства роздрібної торгівлі нехарчовими продуктами, готельно-туристичного сектору, сфери освіти, ресторани потерпають найбільше і більш ніж 50% підприємств цих сфер мають "запас міцності" до 2 місяців.

інфографіка Advanter Group
інфографіка Advanter Group

З огляду на розвиток подій переважна більшість підприємців вказує, що продовження карантину і посилення карантинних заходів є згубним для бізнесу.

У випадку, якщо карантинні заходи залишаться без змін, 69% підприємств оцінюють втрати у більш ніж 20% протягом 2020 року в порівнянні з 2019 роком. А якщо карантин буде продовжено до кінця травня, то втрати більше 20% зазнають вже 84% підприємств, а 44% - зазнають втрати більше 60% або розглядають варіант закриття бізнесу.

інфографіка Advanter Group
інфографіка Advanter Group

16% підприємств вже встигли адаптуватися до існуючих карантинних заходів і 23% адаптують бізнес. Решта підприємств або не бачать можливостей для нових напрямів діяльності і перепрофілювання бізнесу, або потребують додаткових інвестицій.

інфографіка Advanter Group
інфографіка Advanter Group

Підприємці вбачають, що найбільш ефективними можуть виявитися такі стимули з боку держави, як зменшення податкового навантаження (переважно для МСБ), часткова компенсація заробітної плати співробітникам у разі їхнього не звільнення, пільгові кредити (державні гарантії, знижені відсотки).

інфографіка Advanter Group
інфографіка Advanter Group

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українців попередили про різке подорожчання імпортних продуктів

Як повідомляв портал Знай.ua, магазин у Києві безкоштовно роздає лимони всім бажаючим

Також Знай.ua писав, скільки часу українці можуть відпрацьовувати вимушений відпочинок