Як показує соціологічне опитування, майже половина населення України вважає, що брати гроші в МВФ — це погано.

У нас зомбують населення — дефолт погано, емісія погано. Що ж таке емісія і чи дійсно так необхідно співпрацювати з МВФ — про це йшла мова в програмі ″Право на владу″.

Якщо держава починає займатися емісією, вона втрачаєте інструмент зовнішнього регулювання, зазначив депутат від фракції ″Слуга народу″ Олександр Дубінський. Він показав на пальцях, що таке емісія.

″Що таке емісія. От зараз емісія національної грошової одиниці гривні у нас зараз дозволена в рамках співпраці з МВФ під приток валюти. Це коли в країну приходить певна сума валюти, напр. мільярд доларів. Він падає на рахунки Мінфіну, Мінфін продає ці гроші Національному банку, Нацбанк продає Міністерству фінансів еквівалентну суму мільярду доларів у гривні. І Мінфін починає її використовувати в рамках витратних засобів бюджету. Тобто, ми не можемо імітувати грошей більше, ніж приріст економіки, плюс борги, які ми набираємо у вигляді іноземної валюти.

А що таке емісія грошей без кредитної моделі. Це коли держава визначає стратегічні сектори економіки, які можуть розраховувати на державну кредитну підтримку. У нас чотири банки державні контролюють 60 % всієї фінансової системи. Тобто є всі механізми, щоб використовувати так званий друкарський станок, який так всіх лякає, для того, щоб виділяти гроші на будівництво доріг. Тільки не одній компанії, яка відразу краде 50%, а декілька десяткам компаній. І таких проектів може бути побудовано десятки і сотні. Просто щоб почати знову, запустити двигун. Адже гроші — це пальне, яке заливається в бак і починає працювати двигун, розкручуватись і розкручуватись. Але це підживлення грошима повинне бути розумним. Воно має бути направлене на ті сектори економіки, які можуть дати найбільшу віддачу у вигляді роочих місць, а не у вигляді вкрадених грошей″, - пояснив Дубінський.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

У той же час нардеп порівняв ці процеси з тими, які відбувались в Україні в останні роки. Всі ресурси спрямовувались в держборг — випускались облігації, під них залучались ресурси з-за кордону, продавались цінні папери. Дубінський розкритикував такі дії та звинуватив Гонтареву в знищенні фінансової системи України.

″Це фіктивний капітал, це фіктивний механізм фінансування бюджету. Спекулятивний. Ніколи не було цільових облігацій під засоби, наприклад, дороги Київ-Одеса, чи Київ-Львів, чи Київ-Харків. Цього всього не було. Не було механізму перенаправлення цих грошей в реальний сектор економіки. Цього нічого не було зроблено, тому що там красти невигідно. А от з фінансових механізмів і схем красти дуже і дуже зручно. І це Гонтарєва з товаришами за 5 років продемонстрували в найкращому вигляді. За 5 років знищено 110 банків, в них вкрадено 500 мільярдів гривень активів — розпилені і розкрадені. От вам вся національна фінансова система і всі націогальні інвестиції. Їх потрібно замістити, замістити в тому числі емісією″, - уклав Дубінський.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Дубінський зізнався, чим у Зеленського "підкупили" депутатів ОПЗЖ під час голосування у Раді

Як повідомляв портал Знай.ua, Дубинський знайшов відповідь, чому Нефьодов залишився в Кабміні.

Також Знай.ua писав, Дубінський заявив, що хтось вимагає від українського уряду закривати "дірки" в бюджеті за рахунок ресурсів МВФ.