Про це написав народний депутат України, перший заступник голови комітету з енергетики і ЖКГ Олексій Кучеренко на своїй сторінці в Facebook.

Искусственно спровоцированный сегодня отраслевыми лоббистами «скандал» между тепловой и атомной генерациями...

Geplaatst door Alexey Kucherenko op Dinsdag 5 mei 2020

«Згідно аудованої E&Y звітності, підписаної Фаді Храйбе, CEO Компанії, в 2019 році при майже незмінній виручці (+4% у порівнянні з 2018), стаття витрат «Енергія і комунальні»:

- знизилися в абсолюті на 40% з $171млн в 2018 до $102млн в 2019

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

- як % від виручки знизилася на майже 6% з 15.9% в 2018 до 9.1% у 2019», - написав Кучеренко.

Депутат підкреслив, заяви «Інтерпайпу» про нібито рекордно високих цін на електроенергію для промисловості не відповідають дійсності.

«1297 грн. МВт-год на РСВ, які вчора так шокували трубно-колісну корпорації Віктора Пінчука, насправді відповідають ціні електроенергії в Україні в 2015 році! Інфляція за цей час (2016 - березень 2020 рр.) становила 47%, а ціна електроенергії залишилася на рівні п'ятирічної давності. Так про яке зростання говорить «Інтерпайп» і балакучі голови, які сидять на зарплатах у олігархів?!» - написав Кучеренко.

Він також зазначив, що зараз на ринку «на добу вперед» ціна електроенергії дійсно падає до 0,6 грн за КВт-год. Але така ціна в 2,5 рази нижче собівартості замикає маневрової генерації.

За словами депутата, нинішня заява «Інтерпайпу» – це вже неодноразово відпрацьований спосіб домогтися штучного заниження ціни на електроенергію для енергоємних підприємств.

«Вигодонабувачі штучно занижених цін на електроенергію ведуть себе стереотипно і передбачувано. Ледь тільки ціна на РСВ починає виходити з-під плінтуса, куди її адміністративно загнав пан Герус, «Інтерпайп» видає черговий гнівний заклик, а загін політичних утриманців Пінчука і Коломойського починають розганяти по ЗМІ плач Ярославни з приводу «безпрецедентного зростання тарифів». Так було місяць тому, рівно те ж, як за шаблоном, повторюється і зараз», - констатував Кучеренко.

Нагадаємо, раніше екс-заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України, експерт енергетичних ринків Сергій Чех заявив, що в Україні ціни на електроенергію для промисловості знизилися настільки, що деколи навіть не покривають собівартість її виробництва, а енергетика знаходиться в кризовій ситуації.

Раніше Всеукраїнська Енергетична Асамблея назвала маніпуляцією заяву компанії «Інтерпайп» з приводу 35% зростання вартості електроенергії для промисловості наприкінці березня, підкресливши, що ціни на струм навпаки повернулися до рівня 2018 року.