22 липня, на сайті російського МЗС опублікували красномовний коментар: "Вхождение Прибалтики в состав СССР также не было односторонним и произошло по взаимному согласию. (...) Тиражируемые прибалтийскими правящими элитами утверждения об "оккупации" Латвии, Литвы и Эстонии Советским Союзом в 1940 г. противоречат общепринятому в тот период определению этого правового термина. Между СССР и прибалтийскими государствами не было состояния войны, обращения со стороны Москвы не содержали угрозы объявления войны".

Весь світ розуміє, що російська правова доктрина, яка заперечує окупацію Литви, Латвії та Естонії, має прямий стосунок до окупації Криму та Донбасу, а це Росія також заперечує.

Обставини, за яких Радянський Союз незаконно приєднав до себе територію балтійських країн, дуже нагадують сучасні події у Криму в березні 2014 року.

Сміття в акваторії Севастополя, фото: Крим Реалії
Сміття в акваторії Севастополя, фото: Крим Реалії

РФ дбає про ілюзії і намагається представляти усі свої завоювання як законні, тобто такі, що відповідають міжнародному праву. Притому навіть аргументів нових не висуває.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Тому російська правова позиція щодо Криму має так багато аналогів з позицією щодо подій 1940 року в балтійських країнах, а також у Польщі в 1939 році. Вона посилається на нібито волю місцевого населення, виражену в псевдоплебісцитах чи псевдовиборах, та намагається аргументувати, що анексія (мовою російських чиновників – інкорпорація, приєднання чи возз'єднання) запобігла атаці чи то німецьких нацистів, чи українських "фашистів". Тому дії СРСР були "достойні, праведні, слушні та спасенні".

Проте позиція Росії недоречна. Практика міжнародних організацій, як, наприклад, Міжнародної організації праці, які не приймали Литву, Латвію та Естонію як нові країни, а просто відновили їхнє членство, теж суперечить путінським інтерпретаціям. Латвія та Естонія, а також переважна більшість території сучасної Литви – за винятком Вільнюса, переданого після війни Польщею Радянському Союзу, – були окуповані.

Посуха в Криму, фото: krymr.com
Посуха в Криму, фото: krymr.com

Річ не лише у намаганнях Путіна оправдати свою ідеологічну вітчизну – Радянський Союз. Окупацію балтійських країн та східних воєводств довоєнної Польщі не визнавала також Росія за Єльцина.

Отже, маємо справу з послідовною політикою Кремля виправдання міжнародних злочинів СРСР. На жаль, українська громадська думка надто зосереджена на власних проблемах та війні з Росією, а про проблеми сусідів знає мало.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що нещодавно розвідник Олексій Ботян розповів про те, як зірвав плани Гітлера підірвати польське місто Краків.

Як повідомляв портал "Знай.ua", представників спецназу РФ виявили в Норвегії.

Також "Знай.ua" писав, що анексований Росією Крим повернеться до України після падіння режиму президента Володимира Путіна так само, як країни Балтії стали самостійними після краху СРСР.