У Нідерландах взяли під варту двох підозрюваних у справі отруєння співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії – Олександра Петрова та Руслана Боширова.


Справа Скрипаля: арешт ймовірних отруювачів

Отруєння Скрипалів
Отруєння Скрипалів


У місцевих правоохоронних органах ухвалили арешт ще на початку цього року, коли фігуранти справи направлялися до лабораторії міста Шпіц (Швейцарія) – саме там розробляють отруйні речовини, котрі застосовують під час хімічних атак у Сирії, а також займаються виготовленням "Новичка".


За даними незалежної групи Bellingcat, при собі у розвідників була апаратура для проникнення у комп'ютерну мережу лабораторії, вони зламали сервер Всесвітнього антидопінгового агентства.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Отруєння Скрипалів
Отруєння Скрипалів

Мова йде також про групу хакерів Fancy Bear, яку пов'язують із Головним управлінням Генерального штабу збройних сил РФ. Слідчі вважають: Петров та Боширов співпрацювали з організаторами кібератак.

Отруєння Скрипалів
Отруєння Скрипалів


Востаннє в Шенгенську зону вони їхали наприкінці січня, до речі, саме у Швейцарію. Їх затримали на території Голландії, а потім передали швейцарському правосуддю, оскільки справа стосувалася місцевої лабораторії. Це підтверджує і британська преса: підозрювані не менше ніж шість разів літали до швейцарської Женеви.

Отруєння Скрипалів
Отруєння Скрипалів


Боширов зізнавався: вони прилетіли в Женеву – "це найближчий шлях доїхати до Монбланка" (так він вимовляв назву вершини Монблан в Альпах). Петров бував у Нідерландах і раніше, навесні 2016 року. За дивним збігом обставин поїздка була якраз у день референдуму про асоціацію з Україною. В цей період Кремль вдавався до масових провокацій – кібератак та запуск неправдивих новин.

Отруєння Скрипалів
Отруєння Скрипалів


У копії заяви Петрова йдеться отримання внутрішнього паспорта з позначкою "цілком таємно". Джерела розслідувачів припускають, що вона може свідчити про його причетність до спецслужб. Така сама позначка помітна і на файлах із відомостями про Боширова.


Дивіться: За отруєння Скрипаля відповідальний Путін, а не Росія - Борис Джонсон


Нагадаємо, уряд Швейцарії вимагає, щоб Росія припинила будь-яку шпигунську діяльність на її території.
Як повідомляв Знай.ua, особистий ворог Путіна розшифрував плани Путіна напередодні отруєння Скрипаля.
Також Знай.ua писав, в Солсбері був зафіксований новий випадок отруєння.