Володимир Путін особисто розпорядився почати підривну діяльність проти США. До такого висновку прийшли американські спецслужби, спільну доповідь яких опублікувала ще до інавгурації Дональда Трампа попередня адміністрація Білого дому.

Керований республіканцями сенатський комітет з розвідки, який досліджував доповідь, назвав всі її оцінки вірними. Її підтверджують і звинувачення офісу Роберта Мюллера проти росіян, які брали участь у втручанні в вибори.

Відомо, що ЦРУ першою серед спецслужб (ФБР, АНБ та інших) прийшла з високою впевненістю до висновку про керівну роль Путіна у втручанні в американські вибори.

ЗМІ посилаючись на свої джерела в спецслужбах повідомляли, що цим в управлінні зобов'язані живим джерелам з близького кола російського президента. Про це пише видання "Хвиля".

Останнім часом, в ЗМІ та літературі з'явилося кілька нових цікавих деталей, які, цілком ймовірно, навмисно спливли на поверхню з подачі колишніх або діючих чиновників ЦРУ.

Інформація про те, що Путін грав безпосередню роль в організації втручання у президентські вибори в США, поступила від джерел із найближчого оточення російського президента.

Популярні новини зараз
Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Так, зокрема, зазначалось, що глава ЦРУ Джон Бреннан особисто вивчав отримані доповіді по російській темі, а також запитував "сирі розвіддані" - необроблені дані від інформаторів, підслуховуючих пристроїв і комп'ютерних імплантів. Повідомлялося, що Джон Бреннан надіслав запити про інформацію про дії Росії спецслужбам-партнерам ЦРУ на Заході.

У свою чергу, NYT писала:

"Кілька інформаторів (human sources) підтвердили безпосередню роль Путіна в організації втручання у вибори. У їх число входить один особливо важливе джерело, яке вважається настільки "чутливим", що Бреннан вирішив не посилатися на його інформацію в щоденних зведеннях для президента Обами (до яких є відносно широкий доступ людей з Білого дому, Пентагону і Держдепу). Замість цього Бреннан помістив доповідь в окремий конверт для президента і його радників з нацбезпеки ".

Тема знайшла відображення і в новій книзі легендарного журналіста Боба Вудверда, де згадується перший брифінг про російське втручання, який дали лідери національної розвідки під керівництвом Джима Клеппера для новообраного президента Трампа.

"Всі наші джерела одностайні і розповідають одну історію (про відповідальність Росії і роль Путіна) під різними кутами. Це всі джерела з довгою історією - вони надавали надійні і правдиві дані і оцінки роками. Як мінімум один з джерел поставляє надійну інформацію протягом цілого покоління", - сказав глава Нацрозвідка Клеппер.

Ще журналіст додає: "Що раніше не повідомлялося. Одне з джерел в оточенні Путіна був в такій небезпеці, що ЦРУ мало намір таємно вивезти його з Росії. У підсумку він відмовився залишати країну, мабуть зі страху за наслідки для сім'ї в разі його зникнення".

"ЦРУ в цілому покладалось на 6 людських джерел, що підтверджують їхню версію. Людина з повним доступом до абсолютно секретного звіту сказала мені, що вважає двох з них надійними", - заявив журналіст Вудверд.
Раніше два відомих американських журналіста-розслідувача Девід Корн і Майкл Ісіков в своїй книзі також розповіли історію про джерело в російському уряді. За їхньою інформацією, "досвідчений американський дипломат" встановив контакт з високопоставленим представником російського уряду, який мав допуск до найближчого кола російського президента.

Як стверджують автори, "контакт" в кінцевому рахунку став одним з найцінніших джерел інформації для США в Росії.

Крім інформації про військові дії Росії в Україні, інформатор повідомив і про підготовку Кремлем багатогранної і широкомасштабної кампанії проти країн Заходу. За його словами, таємна операція буде включати в себе кібератаки, пропаганду, інформаційну війну і застосування соціальних медіа.

24 серпня NYT опублікувала незвичайну статтю про те, що "джерела в Кремлі замовкають". У ній стверджується, що важливі контакти в оточенні російської верхівки останнім часом перестали виходити на зв'язок. Неназвані американські чиновники вважають, що вони не скомпрометовані і не загинули, але затаїлися через більш жорстку контррозвідувальну роботу російських спецслужб.

Якщо вірити публікаціям, анонімні представники розвідки заявляють, що вони втратили доступ до деяких важливих контактів у ближньому колі російського президента.

Серед можливих причин зазначається, що свою жахаючу роль могла зіграти продемонстрована в Солсбері готовність російської влади піти на вбивство зрадника.

Лякаючий ефект також могла викликати погроза Трампа розкрити найбільш "чутливі" документи у розслідуванні втручаня Росії у вибори США.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп виступив з безпрецедентною вимогою негайно і повністю розсекретити частину документів, що стосуються "російського справи".

Як повідомляв портал "Знай.ua", стало відомо, що робили путінські пропагандисти під час виборів в США

Також "Знай.ua" писав, що американський уряд готує другий раунд "жорстких" санкцій проти Кремля.