Президент Франції Еммануель Макрон відзначив найвищими нагородами країни найвідомішу французьку пару Сержа Кларсфельда і його дружину Беату, яких називають "мисливців за нацистами".

83-літній Серж Кларсфельд отримав найвищу нагороду Франції - Великий хрест Почесного легіону, а 79-річна Беата - Національний орден за заслуги.

Серж та Беата є непримиренними борцями з нацистськими злочинцями. Вони об'їздили планету в пошуках тих, кого підозрювали і звинувачували в скоєнні страшних злочинів в роки Другої світової війни.

Сам Серж Кларсфельд уникнув Голокосту в Румунії, коли його сім'я переїхала до Франції. Його дружина Беата є донькою німецького солдата. Вона покинула Німеччину у 1960 році й вийшла заміж за Сержа у Парижі в 1963 році.

За словами Сержа Кларсфельда, навіть день їхнього знайомства виглядав символічно.

"Ми зустрілися в день, коли ізраїльська розвідка викрала і вивезла з Аргентини нациста Адольфа Ейхмана. Вивезла, щоб віддати під суд за військові злочини. Ми тоді не знали, що це був знак, який визначив вектор нашого сумісного життя", - розповів Серж.

Своє "полювання" за нацистами пара розпочала відразу після весілля.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня
Показати ще

Серж та Беата присвятили свої життя переслідуванню колишніх нацистів, як вони казали, "законними та незаконними" шляхами.

Серед тих, кого вони допомогли знайти та притягнути до відповідальності, був горезвісний військовий злочинець Клаус Барбі - колишній офіцер гестапо, якого за злочини у Франції назвали "Ліонським м'ясником".

Клаус Барбі на суді у 1987 році

Барбі керував депортацією євреїв та представників інших національностей до таборів смерті.

Після війни він втік до Латинської Америки й жив у Болівії. Кларсфельди виявили його місцеперебування у 1971 році.

Після того як його екстрадували до Франції у 1983 році, його засудили до довічного ув'язнення. Клаус Барбі помер у в'язниці в Ліоні у 1991 році.

Подружжя також вистежило членів французького колабораціоністського режиму Віші, включаючи Рене Буске, Жана Легайя та Моріса Папона.

Нагадаємо, нацисти залишили кривавий відбиток на українській землі – масові вбивства в селі Корюківці на Чернігівщині за кількістю жертв майже у 45 разів перевищують білоруську Хатинь.

Як повідомляв портал "Знай.ua", канцлер Німеччини Ангела Меркель відвідала Ізраїль та розповіла про своє ставлення до геноциду єврейського народу.

Також "Знай.ua" писав, спливли нові факти про страшне життя секс-рабинь в концтаборах СС.