У середу, 31 жовтня у Роскосмосі зробили нову заяву про те, що причиною аварії ракети-носія "Союз-ФГ" з вантажним кораблем "Прогрес МС-10" стала неправильна робота датчика поділу першої і другий ступені ракети.

Як заявив директор з пілотованих польотів Сергій Крикальов, в результаті збою при поділі виявився пошкоджений і розірвався бак однієї зі сходинок.

У зв'язку з даним фактом нині проводиться цикл заходів для забезпечення безпеки таких польотів.

Раніше російські ЗМІ повідомляли, що Роскосмос розглядає версію пошкодження ракети на етапі складання.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Зазначимо, 11 жовтня, Ракета-носій "Союз-ФГ" з космічним кораблем "Союз МС-10", на борту якого перебував екіпаж з двох чоловік, зазнала аварії під час запуску з космодрому Байконур. Екіпаж зумів евакуюватися і не постраждав.

Через півтора тижні після аварії агентство "Прайм" повідомило, що компанія не прийняла участі в тендері по страхуванню ризиків при запуску ракети-носія "Союз-ФГ, намічений на 18 листопада. Сьогодні стало відомо, що аналогічна ситуація виникла з тендером на страхування запуску на орбіту ракети "Союз-2.1 б" з супутником системи "ГЛОНАСС". Він повинен відбутися 3 листопада.

Раніше "Інтерфаксу" джерело в ракетно-космічній галузі повідомляло, що помилки при складанні ракети "Союз ФГ" на Байконурі, можливо, допущені фахівцями РКЦ "Прогрес", могли спровокувати аварію при запуску корабля "Союз МС-10" до МКС.

"Держкомісія попередньо встановила, що при збиранні фахівцями РКЦ "Прогрес" пакету у складі бічних блоків першого ступеня і центрального блоку другого ступеня в монтажно-випробувальному корпусі на 112-му майданчику космодрому "Байконур" міг бути пошкоджений кінцевий датчик на одному з бічних блоків, що в польоті при відділенні даного бічного блоку призвело до неоткрытию кришки реактивного сопла для відведення бічного блоку від центрального блоку", - заявило джерело.

Нагадаємо, на російській ракеті "Союз", яка зазнала аварії під час запуску з Байконура, використовувалася система управління українського виробництва. Припускають, що це могла бути продукція заводів "Полісвіт" і "Комунар", обидва вони розташовані в Харкові.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", у Росії оголосили тендер на закупівлю послуг із страхування ризиків для ракети-носія "Союз-ФГ" і вантажного корабля "Прогрес МС-10". Є проблема: жодна компанія не подала заявку на участь, хоча початкова ціна угоди становить 116 мільйонів рублів.

Також "Знай.uа" писав, члени Північноатлантичного альянсу вважають, що Сполучені Штати повністю дотримувалися умов ракетного договору, який у свій час закінчив "холодну війну".