Найбільший в світі нейроморфний суперкомп'ютер, розроблений за принципом пристрою людського мозку і оснащений процесором з одним мільйоном ядер, включений.

Про це повідомляється на сайті Манчестеского університету, який займався створенням суперкомп'ютера.

Наразі вже відомо, що унікальний комп'ютер здатний виконувати понад 200 мільйонів дій лише за одну секунду, а кожен з його чіпів має близько 100 мільйонів рухомих частин.

"Мільйонна процесорна архітектура "Spiking Neural Network Architecture" або "SpiNNaker" здатна виконувати понад 200 мільйонів дій в секунду, причому кожен з її чіпів має 100 мільйонів рухомих частин", - відзначають в університеті.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Варто відзначити, що вченим знадобилось понад 20 років для того щоб створити унікальний концепт комп'ютера, ще 10 років на його збірку. Також відомо, що на всі роботи було витрачено понад 15 мільйонів фунтів стерлінгів.

Амбітний проект спочатку фінансувала Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC), а тепер його також підтримує європейський проект Human Brain Project (HBP).

Також варто відзначити, що SpiNNaker унікальний ще тим, що навідміну від інших комп'ютерів передає величезні обсяги інформації з пункту А до пункту Б за допомогою стандартної мережі.

"Нейробіологи тепер можуть використовувати SpiNNaker для розгадки деяких секретів роботи людського мозку шляхом проведення безпрецедентних великомасштабних симуляцій. Крім того, він працює як нейронний симулятор в реальному часі, що дозволяє робототехніки створювати великомасштабні нейронні мережі для мобільних роботів, щоб ті могли рухатися і говорити ", - розповів професор університету Стів Фарбер.

Разом з тим варто відзначити, що 2 листопада 1988-перший комп'ютерний вірус-"хробак" вивів із ладу комп'ютерні мережі Пентагону і деяких вузів Сполучених Штатів Америки. Перше в світі шкідливе ПО отримало назву "Хробак Морріса", і його написав цікавий студент Корнельського Університету Роберт Морріс. У липні 1989-го він став першим обвинуваченим у комп'ютерному шахрайстві. Його засудили до 3 років пробації і оштрафували на $10 тис.

Враховуючи, що тоді не існувало захисту від вірусів, він пошкодив 6,2 тис. пристроїв. Це 10% всіх комп'ютерів, що мають доступ до інтернету. Наслідки дії вірусу оцінили в $96,5 млн, так що студент легко відбувся з таким покаранням.

Нагадаємо, комп'ютерна гра стерла межу між людиною і нейромережею.

Як повідомляв "Знай.ua", у Путіна знову вигадали "українського терориста", на цей раз - в Криму.

Також "Знай.ua" писав, що Windows 10 прийшов кінець, і ось чому.

Розпакування iMac Pro - найпотужнішого комп'ютера Apple в історії