Увечері 8 грудня на 92-му році пішла з життя відома правозахисниця і критик політики президента РФ Володимира Путіна Людмила Алексєєва. Стало відомо, де поховають одну із засновниць Московської Гельсінської групи.

"Не звертайте уваги на те, що я росіянка. Мені соромно за те, що наша країна творить проти України", - заявила правозахисниця.

Прощання і похорон з Алексєєвою відбудуться 11 грудня. Її поховають на Троєкуровському кладовищі в Москві поряд з чоловіком Миколою, який був математиком і радянським політв'язням.

"Хоч дух Людмили Михайлівни завжди був набагато міцніше тіла, останнім часом ставало все важче боротися з хворобою. Минулої п'ятниці вона ще давала з лікарні доручення своїй помічниці, а на наступний день її серце зупинилося", - розповідав голова з прав людини при президенті РФ Михайло Федотов.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

У своїх мемуарах Алексєєва писала, що вирішила в радянський час триматися подалі від партії, коли зрозуміла, що в неї потрапляють люди без моральних принципів.

За своє життя вона працювала на радіостанції "Голос Америки" і "Свобода", була консультантом в правозахисних організаціях.

В Росію вона повернулася в 1993 році і через три роки її обрали головою Московської Гельсінської групи. У 2011 році вона посіла 10 місце у рейтингу "100 найвпливовіших жінок Росії".

До останніх днів життя відома правозахисниця критикувала політику президента Росії Володимира Путіна і засуджувала окупацію Криму і війну на Донбасі.

Нагадаємо, померла легендарна правозахисниця. За правозахисну діяльність удостоєна багатьох нагород, серед яких французький орден Почесного легіону.

Як повідомляв Знай. ua, говорила правозахисниця про Україну і Путіна. У Росії померла правозахисниця Людмила Алексєєва.

Знай. ua писав, півсотні російських адвокатів рвуться захищати українських моряків в Москві. Список адвокатів розгляне міжвідомча група.