В Росії 20 грудня стартувала щорічна конференція президента Володимира Путіна. Вже традиційно захід організовують для журналістів, але попередньо в Кремль надходять запитання від самих громадян.

Цього року очікується до 1600 учасників за попередніми підрахунками. Вже, до речі є й перші прохання: приміром, вивести війська РФ з території України:

"Володимир Володимирович, дуже прошу Вас вивести війська Росії з території України. Тільки не кажіть, що їх там немає. Уже багато ваших співвітчизників отримали вантаж 200 з України", - пишуть у коментарях.

У коридорах вже зібралися представники з різних регіонів, у руках вони тримають дивні плакати ось такого змісту:

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Вбрання, до речі, не менш дивні, ніж плакати:

Найшвидші вже встигли запитати Путіна про доцільність так званих "національних проектів":

"Нам потрібен прорив, новий технологічний уклад, - відповідає Путін. - Як організувати роботу? Просто так роздати гроші? Нацроекти - це ясно поставлені цілі", - але знову ж таки, жодної конкретики він не додав.

Традиційно господар Кремля з папірця прочитав статистичні дані: " ВВП зростає, безробіття падає", але чомусь у залі мало вдоволених облич: всі, вочевидь, і так розуміють, що з цього правда, а що ні.

Пізніше головний редактор The Insider Роман Доброхотов повідомив, що Федеральна служба охорони (ФСО) не пустила його на прес-конференцію. Хоча у нього є акредитація і в списках значиться його прізвище.

Як відомо, The Insider разом з Bellingcat опублікувало розслідування, за якими Руслан Бошіров і Олександр Петров, підозрювані в Великобританії в отруєнні Сергія Скрипаля, насправді є співробітниками ГРУ Анатолієм Чепігою і Олександром Мишкін. Доброхотов - один з авторів цих матеріалів.

Пєсков в інтерв'ю, яке вийшло ще вночі, розповів, на які питання Путін не любить відповідати.

"Він не любить відповідати на питання, про які він вже говорив. Дуже часто, на жаль, я теж дуже засмучуюсь, він іноді дуже-дуже детально і дуже логічно пояснює ту чи іншу субстанцію, ту чи іншу тему, а буквально за кілька хвилин його запитують це ж саме".

Путін запропонував дати слово кореспонденту з України, але замість цього слово взяв кореспондент "Известий".

"Але у мене ж питання теж про Україну", - пояснив він.

Таким чином, наших журналістів намагалися позбавити шансу висловити свою позицію.

Згодом Путін прокоментував акт агресії в Азовському морі, після якого, як відомо, Росія незаконно відібрала наші судна і засудила моряків (українці досі називають себе полоненими і відмовляються давати свідчення):

"Україна посилала військовослужбовців в Керченську протоку з розрахунком, що хтось із них загине. Але ніхто не загинув, попри невдоволення українського керівництва", - стверджував він.

Український журналіст Роман Цимбалюк поставив питання російському президенту стосовно окупованого Донбасу і тих, кого намагаються перетворити на "рабів РФ", прикриваючись добрими намірами в регіоні.

Дивіться: Путіна запитали про окупацію Донбасу

Господар Кремля заявив про " небезпеку застосування балістичних ракет в неядерному виконанні".

[quote author=""]"Зі світового океану стрельнула підводний човен балістичною ракетою, х**н її знає, в ядерному вона

Щорічна конференція Путіна
Щорічна конференція Путіна

Крім того, Путін відповів на питання про те, чи можливий "прорив в російській економіці при нинішніх низьких темпах зростання" - журналіст послався на думку нинішнього глави Рахункової палати Олексій Кудріна про те, що зараз економіка країни фактично тупцює на місці.

Щорічна конференція Путіна
Щорічна конференція Путіна

Щорічна конференція Путіна
Щорічна конференція Путіна

Путін згадав про те, що в період, коли Кудрін був віце-прем'єром уряду, ВВП теж ріс дуже низькими темпами.

"Нема чого на дзеркало нарікати, коли пика крива", - сказав Путін, втім, обмовившись, що Кудрін – "його товариш і хороший фахівець", хоча неясно, як одне пов'язно з іншим – різкі заяви і "дружба".

Російський президент Володимир Путін на конференції заявив, що рейтинг президента України Петра Порошенка "зріс після інциденту в Керченській протоці".

При цьому події 25 листопада він назвав провокацією.

"Навіщо потрібен нашим українським партнерам ось такий розвиток подій? Зрозуміло, там вибори – їм потрібно загострювати (ситуацію), щоб підняти рейтинг одного з претендентів на пост президента, я маю на увазі чинного президента", – заявив він.

"Але це погано, це, в кінцевому підсумку, на шкоду інтересам свого народу і держави. Хоча можна без усяких провокацій рухатися спокійно, як і було досі", – додав Путін, перепитавши "Чи вдалася провокація чи не вдалася?".

"З точки зору рейтингу – можливо, тому що рейтинг у Петра Олексійовича ніби підріс трохи: він з п'ятої позиції перемістився на другу-третю – там коливання відбуваються в районі 12%", – сказав російський президент.

"Юлія Володимирівна – так, Володимирівна вона, по-моєму? – у неї більше, 20% із гаком вже. А все решта – Зелінський, по-моєму (Зеленський – ред.), Бойко, Порошенко – у них у районі 12%", – продовжив він.

"У цьому він (мається на увазі Порошенко – ред.) своє завдання виконав – за рахунок інтересів країни, я вважаю. Але це поганий спосіб підняттів рейтингу", – наголосив Путін.

Потім він спробував черговий раз похизуватися знаннями кінематографа. Але чомусь не зміг пригадати найпопулярнішої цитати з фільму "Брат 2".

За версією Путіна вона звучить наступним чином:

"Сила ... правда не в силі ... або як-то .. або сила не ... да. Сила в правді".

Але якщо він начисто забув відомі слова із стрічки Олексія Балабанова, то насправді там йшлося про наступне:

- А в чому сила, брат? - А ось в чому: в грошах вся сила, брат! Гроші правлять світом, і той сильніше, у кого їх більше! - Ну добре, ось багато у тебе грошей. І шо ти зробиш? - Куплю всіх! - І мене?..

Пізніше він додав, що створення Єдиної Української Православної Церкви нібито може "набути кривавого характеру".

"Те, що зараз відбувається у православ'ї — не збагнути. Це пряме втручання у церковне життя, такого не було із часів СРСР. Створили об'єднану розкольницьку церкву стамбульського приходу. Не подобається Московського — буде Стамбульського. Російська православна церква Московського патріархату в Україні (насправді Українська православна церква Московського патріархату. — Ред.) — вона була повністю незалежною церквою в Україні. Вони обирали самі, єдине — під час проповіді згадували патріарха Кирила. А зараз залежність від Туреччини, призначення і гроші", — заявив він.

Путін додав, що "головний спонукальний мотив Варфоломія — заробити на цьому".

"І без підказки з Вашингтона не обійшлося. Це неприпустимо, але це відбувається. Це теж робиться напередодні передвиборчої кампанії. Нічого хорошого для релігійних свобод тут немає. За цим почнеться поділ власності, який може набути дуже важкого, а може і кривавого характеру", — стверджував він.

Росія нарощує військовий потенціал і виготовляє нові види озброєння.

Путін стверджує, що все це заради того, аби "утримувати баланс" у світі на тлі нарощування військової сили інших країн:

Конференція Путіна в Росії
Конференція Путіна в Росії

"Загалом, у стратегічному балансі це лише питання стримування і вирівнювання паритетів. Не більше того. Важко собі уявити, що буде далі. А якщо ці ракети (середньої і малої дальності – ред.) з’являться в Європі, що нам робити?" - сказав він.

Конференція Путіна в Росії
Конференція Путіна в Росії

Путін додав, що нібито ситуацію погіршує рішення США про вихід з угоди щодо ліквідації ракет середньої і меншої дальності, тому Росія має вживати заходів щодо захисту.

Конференція Путіна в Росії
Конференція Путіна в Росії

"Нехай потім не пищать, що ми домагаємося якихось переваг. Ми не переваг домагаємося, а баланс зберігаємо", - сказав президент РФ.

Щорічна конференція Путіна
Щорічна конференція Путіна

Крім того, президент РФ Володимир Путін вважає, що після створення у Росії найновішої зброї, яка начебто не має аналогів у світі, країни, які "звикли до мілітаристської риторики", мають "задуматися".

Дивіться: конференція Путіна, трансляція

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін схвалив військову доктрину Союзної держави, до якої входять РФ і Білорусь. Як повідомляв "Знай.ua", Путін у будь-який спосіб спробує "приєднати" Білорусь, тому що очікуваного ефекту від анексії Криму Кремль не отримав. Також "Знай.ua" писав, що Польща відкликала посла з України.