Пігмеї — найменші люди на планеті Земля, що живуть в Конго, Африка. Багато хто дотепер не знають про те, як вони живуть, і вірять в найнеймовірніші міфи на зразок канібалізму і отруєних стріл.

Ми розповімо про справжнє життя пігмеїв.

Назва "пігмеї" перекладається буквально як "люди завбільшки з кулак".

Пігмеї, якщо порівняти їх з європейцями, здаються мало не карликами. Проте навіть серед них є особливо низькі, а саме невелике плем'я мбуті. Середній зріст чоловіків цього племені - близько 140 сантиметрів, а жінок — 120-130 сантиметрів.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Вчені, виявили пігмеїв, спочатку вирішили, що низький зріст — наслідок генетичного захворювання або змішування споріднених кровей. Проте пізніше виявилося, що такий зріст для них — норма.

Пігмеї племені мбути і європеєць

Плем'я мбуті живе без благ сучасної цивілізації. Більше того, вони про них навіть не здогадуються. Їх знання, вміння та навички спрямовані лише на те, щоб вижити в лісах Африки, добути їжу, захиститися від негоди і диких звірів.

Релігія забороняє їм змішувати кров з іншими племенами. Більше заборон немає, на мораль теж розраховувати не доводиться.

Одяг вони виготовляють із шкур звірів і деревної кори, яку довго відбивають слонових бивнів. З ліан роблять сумки, мішки, кошики, сагайдаки для стріл і мисливські мережі. За лічені хвилини Мбуті будують свої житла з листя і молодих пагонів.

Мбуті харчуються здоровою їжею, ведуть активний спосіб життя, проводять час на свіжому повітрі, так що здоров'я і імунітет у них дуже міцні, що здивувало навіть вчених.

"Ми люди лісу, — кажуть Мбуті. — Ліс наш будинок. Якщо ми покинемо його, то ліс помре, а ми помремо разом з ним".

Всі мбуті живуть в гармонії з природою, займаються полюванням і збиранням, але беруть у ліси рівно стільки, скільки потрібно їм для виживання. Основа їх світогляду - ощадливе ставлення до ресурсів. Так, що у цього племені є чому повчитися і сучасним людям.

Пігмеї ведуть кочове життя, рідко затримуються на одному місці, не роблять запасів і не займаються скотарством і землеробством. Вони полюють за допомогою саморобної зброї з каменю і дерева.

У мбуті немає соціальної ієрархії, вони живуть великими групами, що складаються мінімум з 7 родин. У групі немає лідера, кожен має свої обов'язки в залежності від статі і віку.

Примітно, що, на думку вчених, саме пігмеї були найрозвиненішим плем'ям в минулому. Але потім усе змінилося, і поки весь світ стрімко розвивався, вони продовжували спосіб життя кам'яного століття.

Нагадаємо, про цих аборигенів згадував ще Марко Поло у своїх записах. Сентинельців він описав, як "Найкровожерливіше плем'я, яке доводилося бачити".

Як повідомляв портал "Знай.uа", Хопі населяли Америку з давніх часів і організовували перші поселення на території сучасного штату Арізона.

Також "Знай.uа" писав, з найдавніших часів священне місце в релігії догонів займала зірка, яку сучасні астрономи називають Сіріус В.