Під час щорічного звернення до Федеральних зборів президент РФ Володимир Путін традиційно натякнув на "надпотужну" зброю та нові розробки. Втім, всі пам'ятають провал російських ракет, невдалі випробування яких намагалися засекретити, але Пентагон здав інформацію раніше.

"Росія не має наміру першої розміщувати ракети середньої і меншої дальності в Європі. Якщо США розмістять ракети середньої і меншої дальності в Європі, Росія передбачить "дзеркальні заходи", - зазначив Путіна.

Послання президента Федеральним зборам РФ – 2019
Послання президента Федеральним зборам РФ – 2019

За його словами, вже навесні цього року буде спущена на воду перший підводний човен-носій безпілотного комплексу "Посейдон".

Багатоцільова система "Посейдон"
Багатоцільова система "Посейдон"

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Вперше про "Посейдон" стало відомо у 2015 році, як про військовий проект під назвою "Статус-6". Тоді російські ЗМІ нібито "випадково" показали плакат із описом секретного проекту. Тоді ж і стали відомі перші характеристики підводного атомного апарату — торпеда діаметром 1,8 метра, довжиною 20 метрів, вагою близько ста тонн. Вона важча за стандартну торпеду у 30 разів. Спочатку йшлося про те, що підводний безпілотник зможе розвивати швидкість до 185 км/год і занурюватися на глибину понад 1 км.

Багатоцільова система "Посейдон"
Багатоцільова система "Посейдон"

Також з'явилися нові дані про можливості підводної атомної зброї, згідно з повідомленнями ЗМІ, безпілотник може вражати цілі за 10 тис. км і нести ядерну боєголовку потужністю до 100 мегатонн. Більше того, зросла і швидкість торпеди, за заявами джерел з оборонно-промислового комплексу, вона перевищуватиме 200 км на годину і залишає за собою здатність занурюватися у воду на глибину понад 1 км.

Дивіться: система "Посейдон"

За словами Путіна, у грудні 2019 року система "Пересвет" встане на бойове чергування, хоча експерти і ЗМІ поставили під сумнів, що всі представлені озброєння готові до використання. Зокрема, зазначалося, що крилата ракета необмеженої дальності, яку продемонстрував російський президент в ході послання Федеральним зборам, насправді не працює, тому що не пройшла випробування.

Послання президента Федеральним зборам РФ – 2019
Послання президента Федеральним зборам РФ – 2019

Крім того, Путін стверджує, що ведеться розробка гіперзвукової ракети "Циркон", а також "будуть закладені 5 надводних кораблів дальньої морської зони. Ще 16 будуть введені до складу ВМФ до 2027 року".

Послання президента Федеральним зборам РФ – 2019
Послання президента Федеральним зборам РФ – 2019

Слід відзначити, що більшість згаданих господарем Кремля розробок працюють на "чесному слові" і радянських зразках, тому говорити про їх "потужність" до випробувань зарано, інакше цілком ймовірно повториться провальна історія з ракетами, які повинні були влучити у США, але нікуди не поцілили під час тестування.

Дивіться: Послання президента Федеральним зборам РФ – 2019

Нагадаємо, у Москві, на території Гостинного двору відбулася щорічна конференція президента РФ Володимира Путіна з посланням до Федеральних зборів.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Путін наобіцяв росіянам те, чого не зможе виконати. Також "Знай.ua" писав, що Гордон розповів про різницю між українцям та росіянами.