Щорічно берег французького пляжу усівають залишки телефонів у формі популярного персонажа — кота Гарфілда.

Як пристрої опинилися в морі біля берегів Бретані залишається таємницею. Деякі вважають, що телефони випали з контейнеровіза у Брестському затоці по дорозі з США до Європи в 1980-х роках, пише Daily Mail.

Тільки в минулому році влада Плугонвелена і Плуарзеля прибрали близько 200 апаратів, які залишилися неушкодженим навіть через десятиліття перебування у воді.

Зібрані залишки телефонів

Представники екологічної групи Ar Viltansou, яка очищає місцеві пляжі протягом 18 років, каже, що пластик може "жити" в океані цілу вічність.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними
Показати ще

"Корпус практично без пошкоджень, тільки відсутні електронні компоненти всередині телефону", — стверджує керівник групи Клер Симон Ле Заходів.

Слід зазначити, що океани не перетравлюють пластик, а іноді перетворюють його на мікропластик, який представляє ще більшу небезпеку для фауни і флори.

Яскраво-помаранчеві телефони настільки регулярно з'являються на пляжах Фіністера, що нові знахідки тепер використовуються для нанесення на карту руху пластику в місцевих водах.

Уламки гарфілдов

"Океани повинні відкрити нам очі на нагальну необхідність змінити наше відношення до пластику", — заявляє активістка.

Місцеві пляжники знаходять різні компоненти: іноді це зламана пластикова оболонка телефону, а іноді це просто рука, нога або очі.

"Вони з'являються після припливів, особливо після штормів", — заявляє активістка Клер Симон Ле Заходів.

Купа телефонних гарфілдов

Нагадаємо, нове дослідження Віденського медичного університету в Австрії та Агентства з охорони навколишнього середовища встановило, що в людському організмі зустрічаються крихітні частинки пластику.

Як повідомляв портал "Знай.uа", любителі фастфуду частіше за інших страждають від депресії.

Також "Знай.uа" писав, що життя поблизу галасливих доріг збільшує ризик виникнення депресії на дві третини.