Експерти виявили кілька критичних точок в Соборі Паризької Богоматері. Ці три небезпечні "точки" необхідно негайно замінити, аби не допустити обвалення історичної святині.

Цю інформацію повідомляє Le Figaro, передає "Політека".

Видання пише, що перший критичний елемент знаходиться в північному трансепті Собору. За словами міністра культури Франції Франка Рісто, саме його падіння може спричинити обвалення значної частини північного фасаду:

"Трикутний елемент довжиною близько 15 метрів і вагою кілька тонн, який тягнеться по фасаду, більше не підтримується опорними балками даху. Напередодні ввечері була проведена значна робота, щоб зміцнити верхню частину, спорудили щось на зразок опор".

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

"Він дуже крихкий, він нахиляється, особливо тому, що статуя ангела нагорі настільки обпечена, що розкололася до самого кінця". Франк Рісто

Третя наднебезпечна точка - кут у південній дзвінниці, тут є ризик руйнування химер.

"Якщо вони впадуть, вони можуть поставити під загрозу великий орган, який до цих пір зберігся. Операція зі зняття химер вже почалася". Франк Рісто

Нагадаємо, що відновлення собору Паризької Богоматері після пожежі обійдеться Франції приблизно у мільярд євро. Про це заявив відомий французький архітектор Жан-Мішель Вільмотт.

За словами Вільмотта, в уряді підрахували суму виходячи з певних розцінок на відновлення зводу, реконструкцію шпиля і ремонт внутрішнього оформлення. В ефірі радіостанції France Inter архітектор назвав суму у мільярд євро.

Крім того, Вільмотт заявив, що обіцяні суми пожертвувань з боку світового співтовариства можуть повністю покрити вартість реконструкції.

Раніше Знай.uа повідомляв, з'явилися нові подробиці пожежі, яка ледь не знищила легендарний Нотр-Дам де Парі.

Також Знай.uа писав, Макрон зазначив, що Нотр-Дам стане ще красивішим після відновлення, так як французи - народ творців.