На південному сході Австралії між Мельбурном та столицею Канберрою сотні гектарів території перетворюються на згарища. Так звані «bushfires» — горіння ділянок сухих лісів та чагарників, тут стаються регулярно.

Але пожежі, які розпочалися восени 2019-го і тривають досі.Це безпрецедентна за своїми масштабами катастрофа. Вогонь охопив майже всі австралійські штати, знищив рослинний і тваринний світ на шести мільйонах гектарів. Унаслідок пожеж загинули 24 людини та майже півмільярда тварин.

Дим від пожеж затягнув небо у великих містах півдня та сходу Австралії і днями досяг Чилі, яка розташована за понад десять тисяч кілометрів від Австралії.

Тисячі австралійців зустріли Новий рік не у себе вдома, а в тимчасових притулках, куди мусили евакуюватися через загрозу пожеж.

Як Австралія рятується від пожеж, розповіло "Громадське", посилаючись на повідомлення очевидців.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Я бачив, як літало п’ять вертольотів, і було трохи диму. Потім прийшло повідомлення, що пожежу було локалізовано, і більше жодних проблем немає. Але годині о третій дня ми побачили більше диму, і вітер змінився, він пішов у напрямку будинків", — згадує у розмові з журналістами Алекс Забродський, лікар-мікробіолог компанії Melbourne Pathology.

Після цього приїхали пожежники й поліція:

"Правоохоронці сказали: швидко збирайте свої документи, у вас є п’ять хвилин — і їдьте звідси. Куди і як — неважливо".

Австралійська журналістка-фрилансерка Керол Данкан, що мешкає в Мельбурні, рорзповіла, про свого 83-річного батька, чий будинок згорів дотла.

"У той день я працювала у місті Ньюкасл — це за сім годин їзди від батька, адже Австралія дуже велика. Йому пощастило вижити, хоча його будинок було повністю знищено, він втратив геть усе. Йому 83 роки. І ось він уже три місяці чекає на те, щоб його поселили в новий дім", — розповіла вона.

За словами Керол, вогонь знищив понад 1400 осель у штаті Новий Південний Уельс — саме там жив її батько. Але пожежі вже розповсюдилися щонайменше на п’ять штатів — і загрожують набагато більшій кількості людей.

"Сотні тисяч людей евакуйовані з маленьких містечок та сіл чи прибережних курортів у південній частині Нового Південного Уельсу та Вікторії. Багато людей провели новорічну ніч у притулках. Тисячі людей перебувають у притулках, розташованих на пляжах, разом із їхніми родинами та домашніми улюбленцями, навіть конями, усім, що встигли забрати зі своїх будинків», — розповідає вона.

Щорб запобігти людським жертвам під час пожеж, влада організувала систему сповіщень про можливу небезпеку.

"Залежно від вашого місця перебування, вам на телефон приходить сповіщення, яке повідомляє: у вашому напрямку рухається вогонь і ви перебуваєте у зоні ризику. Будь ласка, рекомендується зібрати речі та бути готовим до евакуації у безпечне місце", - розповів Алекс Забродський.

Спершу потерпілих рятували лише пожежники та поліцейські, однак із посиленням вогню залучили й військових. Свою допомогу вже запропонували сусідні держави — Нова Зеландія, Вануату і Папуа-Нова Гвінея.

Пожежі в Австралії руйнують не лише людські домівки, а й природні оселі тварин.

За оцінками екологів Сіднейського університету, пожежа могла забрати життя майже пів мільярда тварин. Серед них — понад 8 тисяч коал. Популяцію цього унікального для Австралії виду до пожеж оцінювали в близько 28 тисяч.

Якщо врахувати, що це дані лише для одного штату — Новий Південний Уельс — станом на кінець 2019-го, то число загиблих тварин значно більше.

Порятунком дикої природи займаються всі небайдужі.

Австралійський зоопарк, що в місті Бірва на сході країни, нещодавно повідомив: його працівникам вдалося визволити з вогню й вилікувати понад 90 тисяч тварин. Одним із них — 90-тисячним за рахунком — став качкодзьоб-сирота Олі, чия історія стала надзвичайно популярною в соцмережах.

Нагадаємо, Україна запропонувала Австралії допомогу: "Готові направити 200 пожежників на літаках"