У неділю, 12 січня, обстріляли авіабазу "Аль-Баляд" в Іраку, яка розташована північ від Багдада, де стоять американські війська.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на два джерела в армії Іраку.

Відомо, що було запущено сім мінометних снарядів. Вони впали на злітно-посадкову смугу на території авіабази, яка розташована за 80 км на північ від столиці країни Багдаду.

На території бази Аль-Баляд також базуються війська США та міжнародної коаліції, яка веде в районі боротьбу з Ісламською державою. Про поранених серед них не повідомлялося. Поки що невідомо також, хто і з яких причин обстріляв базу.

Зазначимо, що конфлікт між країнами спалахнув після вбивства в Іраку 3 січня іранського генерала Касема Сулеймані. Повідомляється, що його вбили за особистим наказом президента США Дональда Трампа. Іранська влада назвала вбивство Сулеймані "терористичним актом" й розцінила це, як початок війни. А духовний лідер країни аятола Алі Хаменеї пригрозив США "серйозною помстою".

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

У ніч з 7 на 8 січня Іран атакував одразу дві військові бази в Іраку, на яких розташований американський військовий контингент.

Іран показав свої ракети, скріншот з відео
Іран показав свої ракети, скріншот з відео

Іран випустив від 15 до 35 ракет малої дальності "Фатех" по двох військових базах США на території Іраку — "Айн Аль-Асад" в західному Іраку і військова база під Ербіль в Курдистані. Більша частина ракет припала на базу "Айн Аль-Асад". За повідомленнями американських представників, туди потрапили 15 ракет, дві з випущених не долетіли.

При цьому, Федеральна служба авіації США заборонила своїм цивільним літакам здійснювати польоти над Іраном, Іраком, Оманом і Перською затокою, в цілому через ескалації протистояння з Тегераном.

США ракета
США ракета

Водночас влада Іраку повідомила, що ніхто з громадян країни не загинув внаслідок ракетних обстрілів баз США. При цьому, немає інформації про жодних жертв взагалі. А президент Трамп написав у своєму Twitter, що "все в нормі". Усе це може наводити на думку, що дії США та Ірану були сплановані заздалегідь.

Нагадаємо, 8 січня український літак зі 180 пасажирами на борту розбився в Ірані. Боїнг 737 авіакомпанії "Міжнародні українські авіалінії" впав майже відразу після зльоту.

Як повідомляв Знай.uа, Андрій Пальчевський замість новорічних привітань висловив співчуття у зв'язку з катастрофою літака в Ірані.

Також портал Знай.uа писав, що влада Ірану відзвітувала щодо аварії борту МАУ: "Якщо літак збила ракета..."