Хірурги провели першу в світі операцію з трансплантації кінцівки від живого донора.

В'єтнамські ескулапи провели успішну операцію з пересадки пацієнту нової кисті, яку раніше ампутували в іншого хворого через гангрену в області ліктьового суглобу. Про це повідомляє видання en.nhandan

Зазначається, що першу у світі операцію з трансплантації кисті від живого донора провели хірурги з Центрального військового госпіталю № 108 в'єтнамської стлолиці Ханой.

Як розповів на прес-конференції директор лікарні доктор Хонг Банг, операція відбулася ще 21 січня. Пацієнт, 31-річному Фам Ван Вонг, отримав виробничу травму в 2016 році, і лікарям довелося ампутувати йому частину лівої руки. На початку січня цього 2020 у військовий госпіталь поступив інший пацієнт, який теж постраждав на роботі, потрапивши під конвеєрну стрічку і пошкодивши передпліччя.

Намагання медиків врятувати руку пацієнта не принесли ніяких результатів, в області ліктя почалася гангрена, тому лікарі прийняли рішення відсікти кінцівку.

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Оскільки сама кисть руки не була пошкоджена, чоловік погодився добровільно пожертвувати її іншій людині.

Однак, рука Фам Ван Вонг раніше вже піддавали неодноразовим операціями, він пережив інфекції і некроз, тому хірурги переживали, що кінцівку від донора може не прижитися, але після довгих консультацій все ж зважилися на процедуру.

Через більш ніж місяць після операції, яка тривала 8 годин Вонг вже може самостійно рухати пальцями і тримати в руці предмети.

Перша в світі операція з трансплантації кінцівки від живого донора, фото: en.nhandan
Перша в світі операція з трансплантації кінцівки від живого донора, фото: en.nhandan

"Пересадка кисті руки пов'язана з безліччю проблем через складну структуру людської руки, а в цьому випадку нам доводилося вживати заходів для запобігання вторинного зараження гангреною, так як рука донора в районі ліктьового згину була заражена. <...> До того ж м'язова тканина руки реципієнта в точці приєднання трансплантата майже не використовувалася протягом чотирьох років. Це теж стало серйозним викликом для нас », - пояснив заступник директора госпіталю і його головний хірург Нгуєн Тхе Хоанг, який керував операцією.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше