Найбільший у світі айсберг, А-68, відколовся від Антарктичного крижаного щита в липні 2017 року. Його площа склала рекордні 5800 квадратних кілометрів. А зараз він почав різко зменшуватись у розмірах.

Минулого тижня від айсберга відламався шматок в 175 кв. км. Тепер гігантська брила рухається на північ від Антарктичного півострова. Вона увійшла в бурхливу теплу течію, яка перенесе її в Південну Атлантику.

Вчені вважають, що новий розлам може означати "початок кінця" крижаного гіганта. Втім, він і так дивно довго протримався у відкритому морі.

Антарктида, скріншот: YouTube
Антарктида, скріншот: YouTube

Айсберг А-68 за формою схожий на аркуш паперу А4 – він широкий, але досить тонкий. Його назва відображає класифікаційну систему, якої дотримується Національний льодовий центр США. Брила відірвалася від шельфового льодовика Ларсена З в морі Уедделла і тому отримала позначення А, а 68 – порядковий номер.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

На самому початку площа айсберга досягала майже 6000 квадратних кілометрів, а товщина – всього 190 метрів. Протягом декількох місяців він практично не рухався з місця, але потім набрав швидкість і почав дрейфувати на північ.

Минулого літа він подолав смугу морського льоду в морі Уедделла і зараз проходить повз Південних Оркнейських островів. Потім течії повинні направити його в бік Південної Джорджії і Південних Сандвічевих островів.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше айсберг A68, що раніше відколовся від Антарктиди, прямує до океану і готовий пуститися у вільне плавання.

Також "Знай.ua" писав, в Антарктиді стрімко теплішає. 6 лютого аргентинська база "Есперанса" зафіксувала найвищу температуру повітря в історії спостережень - з 1961 року.