З приходом травня багато держав Європейського Союзу починають поступово послаблювати карантин, який було запроваджено через пандемію коронавірусної інфекції. Громадяни ЄС можуть вже змиритися з поняттям "співжиття з вірусом".

Про те, коли і як планують знімати карантинні заборони найближчі сусіди України розповіли журналісти одного з британських видань.

Карантин у Польщі, скріншот: YouTube
Карантин у Польщі, скріншот: YouTube

Польша

З 4 травня у Польщі відкриють готелі та торгові центри. А з 6 травня можуть відкривати дитсадки та інші дошкільні установи — рішення про відновлення роботи залежатиме від керівників кожного конкретного закладу і можливості дотримуватися протиепідемічних заходів. Втім, школи не працюватимуть мінімум до 24 травня. Польський прем'єр Матеуш Маровецький також підтвердив наміри уряду провести президентські вибори 10 травня, або ж перенести їх максимум на кілька тижнів. Всі наступні етапи послаблення карантину обіцяють анонсувати кожні два тижні, в залежності від ситуації в країні.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

у лікарні, скріншот з відео
у лікарні, скріншот з відео

Словаччина

Ще одна сусідка Україна, Словаччина, почала скасовувати карантин ще в квітні. У країні зафіксували один з найнижчих рівнів захворюваності на COVID-19. З 21 квітня там почали відкривати магазини, ресторани та спортивні майданчики.

Коронавірус, фото з вільних джерел
Коронавірус, фото з вільних джерел

Німеччина

Німеччина почала послаблювати карантин ще 20 квітня, коли відкрилися невеликі магазини, а також частково відновили виробництво деякі автовиробники. 4 травня там планують частково відкрити школи. А 6 травня повинні обговорити, які послаблення ще можна ввести — можливо, мова йтиме про відкриття ресторанів, кінотеатрів або торгових центрів. Втім, до 31 серпня в Німеччині залишатиметься заборона на масові заходи, а легендарний Октоберфест, який проходить в кінці вересня і на початку жовтня, скасували вперше за 70 років.

Італія

Італія — країна, яка довгий час була лідером за кількістю смертей від коронавірусу і де запровадили жорсткий режим ізоляції в Європі. Частково його пом'якшили ще в квітні, коли відкрилися книжкові магазини, магазини канцелярських товарів та дитячого одягу. А з 4 травня там повинні початися істотніші пом'якшення - як назвав це італійський прем'єр Джузеппе Конте, "співжиття з вірусом". Відкриються фабрики, будівництво і парки. Магазини ж залишатимуться закритими до 18 травня, ресторани і салони краси - до червня, а діти не підуть до школи до вересня.

Джонсон, фото з вільних джерел
Джонсон, фото з вільних джерел

Великобритания

У Великобританії відкритих планів скасовувати карантин поки немає. Британський прем'єр Борис Джонсон, який нещодавно повернувся до роботи після коронавірусної хвороби, заявив, що поки не може прогнозувати, коли знімуть обмеження.

"Ми повинні визнати ризик повторного займання, ризик втратити контролю над вірусом і не допустити поширення епідемії на колишньому рівні, тому що це означатиме не тільки нову хвилю смертей і хвороб, але і економічну катастрофу", - попередив він.

Коронавірус, фото: Getty Images
Коронавірус, фото: Getty Images

Що про це думають у ВООЗ

У Всесвітній організації охорони здоров'я не раз попереджали про те, що скасовувати карантин не можна занадто рано.

"Це найкращий спосіб припинення поширення пандемії, щоб після скасування обмежень коронавірус не спалахнув знову. Відкривати школи і відновлювати роботу бізнесу - це останнє, що потрібно робити будь-якій країні, тому що потім доведеться знову їх зачиняти", - говорив керівник ВООЗ Тедрос Гебреісус ще наприкінці березня.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, ринки після відкриття можуть закрити за одну мить, в МОЗ озвучили умови.

Як повідомляв Знай.uа в Україні масово скоротять лікарів, у МОЗ відповіли на наболілі питання медреформи.

Знай.uа писав, суворі обмеження і вхід по одному, Ляшко назвав головні умови відкриття ринків.