У 90% солей, відібраних по всьому світу, дослідники виявили пластикові волокна.

Вчені проаналізували зразки солей з 21 країни Європи, Північної та Південної Америки, Африки і Азії. Лише три зразка не містили мікропластику, — з Тайваню (рафінована морська сіль), Китаю (рафінована кам'яна сіль) і Франції (неочищена морська сіль).

Дослідження було опубліковано в цьому місяці в журналі Environmental Science & Technology.

Щільність мікропластику, знайденого в солі, різко варіювалася в різних зразках. У солі, проданій в Індонезії, вчені виявили найбільше мікропластику. Це не дивно, адже Індонезія — друга країна світу за кількістю пластикових відходів.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Найбільшу кількість мікропластику було знайдено в морській солі, трохи менше в озерній, а найменше — в кам'яній.

Це дослідження стало вже п'ятим за рахунком, опублікованим за останні роки. Інші були зроблені в Іспанії, Китаї, США, Франції, Великобританії та Малайзії.

Вчені вважають, що мікропластик всюдисущий. Не думайте, що якщо ви купуєте морську сіль, наприклад, у ЄС, – ви повністю захищені.

Згідно з новим дослідженням, середньостатистична доросла людина споживає близько 2000 частинок пластику на рік через сіль. Наскільки це впливає на організм, поки залишається загадкою.

Нагадаємо, споживання підсолоджених фруктових напоїв, "газованої води і води приводить до хронічного захворювання нирок.

Дослідники з Школи громадської охорони здоров'я імені Джонса Хопкінса проаналізували дані 3003 афроамериканських чоловіків і жінок з нормальною функцією нирок, які були зараховані в програму дослідження "Серця Джексона", повідомляє Medical Xpress.

Як повідомляв портал "Знай.uа", японські медики запропонували лікувати захворювання нирок з допомогою крихітних самоорганізованих форм.

Також "Знай.uа" писав, американські вчені розробили протез руки з бездротовим нейростимулятором, який дозволить знову "відчувати" людей з ампутованими кінцівками.