Високий рівень споживання вітаміну C покращує стан пацієнтів з метаболічним синдромом.

Результати досліджень, опубліковані в Redox Biology, вказують на те, що жирні дієти, які призводять до метаболическому синдрому, викликають дисбаланс в мікробіомі кишечника.

Порушення функції цього органу сприяє виникненню токсинів в крові, що призводить до виснаження вітаміну С, який згодом порушує оборот вітаміну Е.

Справа в тому, що вітаміни С і Е захищають від окислювального стресу, спричиненого запаленням і пов'язаними з ним вільними радикалами, нестабільними молекулами, які можуть пошкодити клітини організму.

Популярні новини зараз
Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ
Показати ще

Як пояснили вчені, дієта з високим вмістом насичених жирів призводить до хронічного запалення організму і розвитку метаболічного синдрому — серйозного стану, пов'язаного з когнітивними порушеннями і слабоумством, а також вважається основним фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань, жирової хвороби печінки і діабету 2 типу.

Вважається, що у пацієнта розвинувся метаболічний синдром, якщо він страждає, принаймні, трьома з наступних захворювань: ожиріння, високий кров'яний тиск, високий рівень цукру в крові, низький рівень "хорошого" холестерину і високий рівень тригліцеридів.

"Якщо в раціоні занадто багато жиру, це призводить до пошкодження кишечника. Бактерії можуть просочуватися з кишечника і проникати в кровообіг в організм, де їх переслідують нейтрофіли", — пояснює автор дослідження Марет Требер (Maret Traber).

Нейтрофіли є найбільш поширеним типом лейкоцитів, ключовою частиною імунної системи.

"Тіло руйнує свою власну захист, тому що дисбіоз кишечника змушує його думати, що сталося бактеріальне вторгнення. І без втручання, процес повторюється знову і знову", — заявляє Требер.

Вітамін С міститься у свіжих овочах і фруктах; джерела вітаміну Е включають мигдаль, зародки пшениці і різні насіння та олії.

У відповідності з дієтичними правилами щодня потрібно від 65 до 90 міліграмів вітаміну С і 15 міліграмів вітаміну Е.

Нагадаємо, магній безпосередньо впливає на рівень вітаміну D в організмі людини.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 7 ознак того, що у вас дефіцит вітаміну D.

Також "Знай.uа" писав, можуть лампи денного світла компенсувати нестачу вітаміну D взимку.