Медики виявили новий метод діагностики пріонних захворювань.

Пріони або, як їх ще називають, "білки-вбивці" інфікують як людини, так і тварин, провокуючи захворювання Крейцфельда-Якоба у людей і коров'ячий сказ у великої рогатої худоби.

Вбивці білків часто залишаються непоміченими і поступово руйнують мозкову тканину, провокуючи втрату пам'яті, проблеми з координацією і рухами, і в кінцевому рахунку смерть, повідомляє Medical Xpress.

На щастя, нові дослідження західного Резервного Університету Кейза продемонстрували, що зразки шкіри містять ранні ознаки прионной хвороби, що передують неврологічних симптомів.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У рамках дослідження міжнародна група вчених успішно протестувала два методи для виявлення пріонів у зразках шкіри, відібраних у щеплених гризунів через два тижні після зараження.

Вчені також виявили пріони в шкірі неізольованих гризунів, які містилися поруч з щепленими родичами, що свідчить про можливість передачі пріонів між тваринами, що живуть разом.

У дослідженні порівнювалися два високочутливих методів виявлення пріонів: RT-QuIC і sPMCA.

Наступний крок — розробка і випробування шкірних пріонних тестів для клінічного використання.

"Оскільки отримати доступ до шкіри вкрай просто, а біопсія шкіри мінімально травматична, пошук пріонів на шкірі покращує якість моніторингу розвитку хвороби під час клінічних випробувань або лікування, коли в майбутньому буде доступна пріонна терапія", — пояснив автор дослідження Веньцюань Цзоу (Wenquan Zou).

Нещодавно Цзоу і його команда отримали грант у розмірі 2,9 мільйонів доларів від Національних інститутів охорони здоров'я для перевірки методів тестування з використанням зразків людської шкіри.

Дослідники вважають, що їхні методи можуть бути адаптовані і для діагностики інших захворювань мозку, наприклад хвороби Альцгеймера.

Нагадаємо, дослідники з Єльського університету визначили питної коктейль із синтетичних молекул, який перешкоджає розвитку перших стадій хвороби Альцгеймера.

Як повідомляв портал "Знай.uа", органічні сполуки, що містяться в ґрунті, руйнують пріони і знижують їх інфекційну ефективність у мишей.

Також "Знай.uа" писав, що міститься в людських фекаліях