Днями ВР ухвалила законопроект про припинення Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з Російською Федерацією. Чому нардепи зважилися на такий крок на 5-му році війни, а не зробили цього раніше, вони спробували пояснити самі.

Як відомо, згідно з документом, який Україна підписала майже 10 років тому, обидві країни зобов'язувалися визнавати непорушність кордонів і територіальну цілісність, а також не шкодити безпеці один одного. Росія ж зробила все з точністю до навпаки.

"Російська Федерація зухвало знехтувала основоположними принципами договору, зокрема порушуючи територіальну цілісність, здійснюючи збройну агресію і застосовуючи військову і економічний тиск", - прокоментував заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

На думку заступника міністра, Україна не може далі підтримувати жодних стосунків з РФ, враховуючи постійні акти агресії. У документі запропонували припинити договір про дружбу з 1 квітня 2019 року.

Саме тоді проходить 10 років його дії. Більшість фракцій вимагали цього починаючи з 2014 року. Опозиційні депутати розкритикували президентський законопроект і пропонують власні, але їх суть поки що не зрозуміла остаточно.

"Ми припиняємо договір з Росією незрозуміло з яких міркувань, нібито через те, що він закінчується. У своєму альтернативному законопроекті пропоную розірвати договір саме тому, що РФ зробила низку агресивних дій проти України", - заявив нардеп Ігор Луценко.

В свою чергу позафракційний депутат Андрій Іллєнко повідомив, що вимагає розірвання всіх договірних відносин з агресором і вважає, що Україна не повинна мати ніяких договорів з РФ. Представник президента в парламенті Ірина Луценко пообіцяла, що "всі договори з Росією будуть переглядати", однак згодом.

"Навіть в односторонньому порядку розірвання такого договору не передбачено. Наші дипломати неодноразово надсилали ноту протесту, але Росія не погоджується на припинення", - розповіла Ірина Луценко.

Попри хвилю критики, яка посипалася з усіх сторін після такого рішення, документ все ж набуде чинності, а сам договорі буде анульовано з 1 квітня наступного року.

Дивіться: ВР підтримала припинення договору про дружбу та співпрацю з Росією

Нагадаємо, Верховна Рада розглянула законопроект про припинення Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.Як повідомляв "Знай.ua", українцям показали основні зміни в областях, де запровадили воєнний стан. Також "Знай.ua" писав, у відповідь на агресію проти України в Азовському морі, захоплення наших кораблів та моряків, практично всі російські банки можуть відключити від міжнародної банківської системи системи SWIFT.