Вселенський патріархат вперше оприлюднив текст Томосу про автокефалію Православної Церкви України. Текст документа на мові оригіналу опублікували на офіційному сайті патріархату 14 січня.

"Ми визнаємо Автокефальну церкву нашою духовною дочкою і встановлюємо її в межах суверенної території України, а також закликаємо всі світові Православні церкви визнавати її як сестру і згадувати під ім'ям "Найсвятіша церква України", - йдеться в тексті.

Також у документі уточнюється, що "Православна церква, що знаходиться в межах політично суверенної і повністю незалежної держави України, її митрополит, архиєпископ і єпископ, її монастирі та парафії, а також всі церковні установи в ній, відтепер автокефальны, незалежні і самоуправляємі".

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що текст Томоса на трьох мовах опублікований на сайті Вселенського патріархату.

У понеділок, 14 січня, на сайті Вселенського патріархату опублікували текст Томоса про автокефалію Православної церкви України. Як стало відомо, текст документу опублікували трьома мовами: українською, грецькою та англійською.

Надання Україні Томосу про автокефалію - це історична подія для українців. Сотні людей чекали 8 годин підряд перед собором, поки Порошенко вирішить це питання з релігійними представниками.

Як повідомляв портал "Знай.uа": православна церква України прийняла рішення про передачу оригіналу Томосу про автокефалію в державний архів.

Також "Знай.uа" писав, що глава України почав тур по всій країні з Томосом і в рамках його проведення прибув у Вінницю на літургію з нагоди його отримання.