Військова співдружність Росії та Білорусі несе загрозу європейським країнам. Литовські спецслужби підготували для керівництва країни доповідь з оцінкою загроз.

Білорусь виступає буферною зоною для РФ, на випадок збройного конфлікту з НАТО. Про це повідомила білоруська філія Інтерфаксу з посиланням на дані військової розвідки, а також департаменту держбезпеки Литви.

Литовські спецслужби відзначають, що РФ використовує білоруську територію для планування військових операцій і демонстрації потужності. У свою чергу, присутність Росії на території країни, військова інтеграція і економічна залежність - знижує можливості Мінська проводити самостійну і незалежну політику.

"Дислоковане в області військове угруповання послідовно зміцнюється. Відновлюється стара і створюється нова військова інфраструктура, формуються нові військові частини, поставляються нові озброєння і бойова техніка. На сухопутних і морських полігонах області проводять інтенсивну військову підготовка", - йдеться у висновках, підготовлених спецслужбами.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку
Показати ще

Крім того, у Литві переконані, що завдяки розширенню військової присутності в Калінінградській області Росія підвищує здатність вести бойові дії протягом 24-48 годин з моменту отримання відповідного наказу.

"Збільшення армій Балтійських країн і контингентів НАТО в регіоні дозволить уникнути в разі конфлікту широкого залучення Альянсу, а також знижує ймовірність самого початку конфлікту," - наголлосили автори доповіді.

Нагадаємо, Путін не піде на загострення на Донбасі, поки в Україні йдуть вибори. Але Керченська протока залишається зоною потенційного напруження.

Про це 24 каналу в коментарі розповів голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Політолог переконаний, що Росія навряд чи відмовиться від договору з Україною 2003 року, яким Азовське море визначається як внутрішнє. Але де-факто Москва продовжить жорстко контролювати протоку і створювати перешкоди для проходження наших кораблів.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Порошенко терміново звернувся до Путіна через вибори в Україні.

Також Знай.ua писав про те, що для реанімування репутації ботів українські політики замовляють у медіа-фірм.