У понеділок, 18 лютого, Верховний Суд залишив без задоволення апеляційну скаргу кандидата у президенти і нардепа Віталія Купрія, який добивався скасування реєстрації кандидатом у президенти діючого главу держави Петра Порошенка.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Про це стало відомо із оприлюдненої постанови суду від 18 лютого.

Позивач стверджував, що 9 із 16 членів ЦВК мали реальний конфлікт інтересів, коли голосували за постанову від 7 лютого 2019 року № 253 "Про реєстрацію кандидата на пост президента України Петра Порошенка на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року".

На думку нардепа, члени ЦВК під час голосування за спірне рішення не дотрималися вимог чинного законодавства.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

вибори в Україні
вибори в Україні

Шостий апеляційний адміністративний суд 14 лютого повністю відмовив Віталію Купрію у задоволенні позову. Не погоджуючись із таким рішенням, позивач звернувся до Верховного Суду із апеляційною скаргою.

Купрій також повідомив, що голова ЦВК Тетяна Сліпачук святкувала Новий рік разом з чинним президентом Петром Порошенком, що є прямим доказом її залежності від останнього.

У суді представники ЦВК заявили, що претензій до форми, змісту і порядку прийняття оскаржуваної постанови ЦВК у Купрія немає. Додали, що під час ухвалення спірного рішення жоден з членів ЦВК, що брали участь у голосуванні, не заявили про наявність у нього потенційного чи реального конфлікту інтересів.

суд
суд

Адвокат Порошенка зазначив, що роздруківка, яку надав Купрій, не може бути доказом існування конфлікту інтересів при прийнятті оскаржуваної постанови, як у голови ЦВК, так і у її членів.

Також він спростував закиди на адресу глава держави про нібито святкування Нового року з головою ЦВК, надавши суду відомості з офіційної сторінки президента України у про перебування Порошенка і його дружини на Софіївській площі у Києві 31 грудня 2018 року.

Марина Порошенко, перша леді України
Марина Порошенко, перша леді України

Верховний суд дійшов висновків, що публікації, на які посилається Віталій Купрій, є оціночними судженнями їх авторів та не може слугуватиє належним і допустимим доказом.

Також Верховний суд визнав, що не є тим органом, до повноважень якого належить встановлення фактів наявності чи відсутності реального чи потенційного конфлікту інтересів у членів ЦВК. Це прерогатива Національного агентства з питань запобігання корупції.

Нагадаємо, у мережу потрапив аудіофайл розмови між двома чоловіками, голоси яких ймовірно можуть мати схожість із голосами керівника Національної комісії з цінних паперів Тимура Хромаєва та президента України Петра Порошенка.

Як повідомляв раніше Знай.ua, у Порошенка жорстко відповіли Тимошенко на всі пред'яви.

Також Знай.ua писав про те, що на кандидата від політичного руху "Слуга народу" Володимира Зеленського звернули увагу за кордоном.