Нещодавно Державна служба статистики України оприлюднила розмір боргу українців за 2018 рік.Загальна заборгованість за комунальну послугу зросла на 70% Відтепер вона становить 55,6 мільярдів гривень.Крім цього, процес накопичення заборгованості не припинений, він все так само триває. Можливо, такий неоднозначний стан призведе до рішення уряду про списання боргів.

Керівник Національної комісії, Оксана Кривенко, підтвердила факт зростання заборгованості в енергетичній сфері.

"Сумарна вартість спожитої електричної енергії в 2018 році склала 195,081 млрд грн, заборгованість на початок 2018 року становила — 28,942 млрд грн, на кінець року — 33,611 млрд грн, приріст заборгованості за рік склав 16%, або 4,67 млрд грн", - пояснила вона.

Треба враховувати, що борги накопичуються не тільки в електроенергетичному секторі.

" Варто відзначити той факт, що борги населення в загальному обсязі за електрику становлять лише близько 5 мільярдів гривень, а от в інших сферах - 28 мільярдів гривень. Це все борги підприємств і бюджетних установ. І ці всі заборгованості обумовлені тим, що тарифи для підприємств на 150% вище, ніж для населення. Очевидно що тут працює система за принципом : чим вищий тариф, тим вище борги ",- додав голова Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг Андрій Герус.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Також, він зазначив, що оплата держпідприємства "Енергоринок" за грудень 2018 року станом на початок січня склала 89%. Такого рівня оплати в Україні не було з кінця 90-х років.

"За моїми приблизними оцінками і підрахунками, сумарно всі борги населення та підприємств за всіма пунктами: газ, електроенергія,опалення, вода досягають вже 100 мільярдів гривень...Ми вже пройшли точку неповернення, коли борги виростають до такої міри, що їх вже просто неможливо оплатити, єдиний спосіб вирішити цю проблему - просто списати і закрити держбюджетом.Варто нагадати про те, що Кабмін ще навесні 2017 року схвалив проект закону про погашення заборгованості за електроенергію на 30 мільярдів гривень.Це все вирішилося приблизно таким шляхом: половина була погашена за рахунок держбюджету, а половина - за рахунок підвищення тарифів на споживання ресурсів. Тобто, уряд зобов'язав тих, хто і так все справно оплачує, платити ще й за тих, хто цього не робить",- розповів експерт.

Нагадаємо, раніше "Знай.ua" писав про падіння цін на розмитнення євроблях.

Також "Знай.ua" повідомляв про нові налоги на зарплати українців.

Раніше "Знай.ua" оповіщав про надходження нових пацієнтів у лікарнях Львова. У всьому винен газ.