Вже наприкінці березня українці обиратимуть нового президента. Втім, як кажуть експерти, мало хто взагалі цікавиться програмою того чи іншого претендента на високий пост, а дарма. Який же курс стосовно ЄС і НАТО пропонують лідери перегонів?

Курс на Європу та НАТО

Військові навчання НАТО
Військові навчання НАТО

Під час конференції у Брюсселі під назвою "Українська лабораторія" визначили кількох кілька найрейтинговіших кандидатів. Серед них – незмінно Володимир Зеленський, Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко. Аналізували також стратегію чинного гаранта Петра Порошенка.

Президент України Петро Порошенко на засіданні
Президент України Петро Порошенко на засіданні

У більшості штабів зазначили: однозначно підтримуватимуть рух до членства в НАТО та ЄС. Стосовно лідера "Слуги народу", він справді визнав, що бракує юридичної бази, повідомляє ЄП.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Слуга народу" (комедія "Кварталу 95" із Володимиром Зеленським)
"Слуга народу" (комедія "Кварталу 95" із Володимиром Зеленським)

Вся увага міжнародної спільноти прикута до представника Зеленського, котрий взяв на себе найбільш складні питання –Ірина Венедіктова – правниця з Харкова, яка опікується передусім юридичним напрямком. Делегатам від кандидатів ставили одне й те саме питання: "Чого варто очікувати в контексті європейської та євроатлантичної інтеграції, якщо ваш кандидат виграє?".

Відзначився чіткою позицією Анатолій Гриценко:

Анатолій Гриценко
Анатолій Гриценко

"Європейська та євроатлантична інтеграція – це абсолютно незаперечний вибір українців. І будемо чесними, є єдиний шлях подолати наші головні виклики. Перший виклик – це безпека, другий – верховенство права та внутрішні перетворення".

Представники Тимошенко також підтримали ідею, але їх варіант поки дещо абстрактний:

Юлія Тимошенко ("Батьківщина"), кандидатка у президенти України
Юлія Тимошенко ("Батьківщина"), кандидатка у президенти України

"Відповідь має три складові. Україна – це Європа. Європа – змінюється. І Україна має шанс, і я вірю – стане частиною цього проекту, що змінюється. Ми пережили дві революції, але досі перебуваємо у стані незавершеного порядку денного революції. Україна і досі очікує на революцію, але революцію через інституційні зміни, а не через людей на вулицях".

Дивіться: "Порошенко з Тимошенко не домовляться": Чорновіл про скандал в Укроборонпромі та імпічмент

Зеленський чітко позиціонує себе, як проєвропейський кандидат, попри всі натяки на інше, миритися з типовим "російським курсом", свого часу його так активно просував Янукович та уряд Азарова, він не буде:

Володимир Зеленський, кандидат у президенти України 2019 року
Володимир Зеленський, кандидат у президенти України 2019 року

"Зеленський – абсолютно проєвропейський кандидат, можете не хвилюватися. Європа – це дуже важливий партнер, без Європи неможливо повернути і відновити Донбас. Доки триває збройний конфлікт на Сході, Україна не може бути членом ні ЄС, ні НАТО", - зазначають юристи слуги народу.

Дивіться: Рейтинги Зеленського

У штабі Петра Порошенка заявили, що будуть "дотримуватися раніше взятого курсу", але особливо нічого нового не додали.

Нові ідеї для Донбасу

Донбас
Донбас

Якщо відкинути весь популізм, котрий так чи інакше можуть використовувати "технічні кандидати" на свою користь, більшість змін повинні стосуватися економічної сфери, як-то відмова від сплати податків через податкових агентів, в тому числі – через роботодавця. Інша ініціатива – "економічний паспорт громадянина", за якою за кожним українцем, включаючи новонароджених, буде закріплена "частка природних ресурсів" і на рахунок кожної людини буде нараховуватися "частка прибутку держави" від продажу природних ресурсів.

Про це, до речі, першим заговорив саме Зеленський, і навіть чітко описав шляхи втілення такого плану.

Квартал 95 на Донбасі
Квартал 95 на Донбасі

"Ми зробимо все, щоби жити в мирі, щоби ті люди, які живуть поза Україною – повернулися".

Дивіться: "Душа не пропала" (Квартал 95 в АТО)

Представниця Держдепу США Кейт Вітмер, яка відкривала "Українську Лабораторію", у своїй промові висунула єдине прохання до майбутнього президента – збереження "Мінська".

"Наша підтримка України лишиться незмінною після вибори, та це не означає, що у нас немає очікувань від України. Вони є: ми чекаємо, що Україна залишиться прихильною до Мінських угод, навіть попри те, що вони не ідеальні", – прочитала вона текст, надісланий з Вашингтона.

Діалог у Брюсселі показав, що в разі обрання Зеленського "система" справді зміниться, і можливо, радикально.

Дивіться: Порошенко станцював перед студентами та розповів два анекдоти

Нагадаємо, Юрій Луценко заявив, що розкрадання в оборонному комплексі України, про яких згадується в програмі "Наші гроші", вже розслідуються Генеральною прокуратурою України (ГПУ).

Як повідомляв "Знай.ua", Володимир Зеленський планує разом з експертами розробити механізм притягнення до відповідальності корумпованих чиновників. Також "Знай.ua" писав, Мустафа Найєм висловився стосовно розслідування про махінації з оборонними закупівлями.