Правозахисники ООН вважають, що розслідування подій в Одесі 2 травня 2014 року було неефективним та упередженим.

За п’ять років після трагічних подій в Одесі ніхто не був притягнутий до відповідальності за вбивства шести людей в центрі міста на Грецькій площі, а також за смерті 42 людей на Куликовому полі після того, як у Будинку профспілок спалахнула пожежа.

Про це йдеться в аналітичній довідці Моніторингової місії ООН з прав людини. ЇЇ у четвер, 2 травня представила в в одеському прес-центрі "Паритет" голова місії Фіона Фрейзер та керівник одеського офісу місії Діармуд Кунніфф.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У центрі Одеси 2 травня 2014 році від вогнепальних поранень загинуло два проукраїнських активісти і четверо людей з числа проросійських груп. За кілька годин на Куликовому полі загинуло 42 людини: 34 чоловіки, 7 жінок та 17-річний хлопець – всі вони із числа проросійських активістів. З них 32 особи загинули в середині палаючої будівлі, решта – від смертельних травм, отриманих після того, як вони вистрибнули або впали з вікон, щоб врятуватися від вогню.

За словами голови місії, за п'ять років більшість винуватців трагедії не притягнуто слідством до відповідальності.

"Деякі кримінальні провадження, зареєстровані після цих трагічних подій, застрягли на етапі досудового розслідування, інші - на етапі судового розгляду", - зазначила Фрейзер.

Слідство досі не ідентифікувало жодних підозрюваних по подіях на Куликовому полі, зазначила Фрейзер. Розслідування щодо масових заворушень у центрі міста вона оцінює як вибіркове та упереджене.

Моніторингова місія висловила низку рекомендацій. Зокрема, Нацполіції рекомендують ефективно, невідкладно, ретельно і неупереджено розслідувати всі трагічні смерті із залученням старших слідчих з відповідним досвідом. А головам судів першої інстанції варто надати пріоритетний статус судовим провадженням, щоб забезпечити розгляд цих справ без необґрунтованих затримок.

Крім того, Моніторингова місія ООН з прав людини закликала Росію забезпечити своєчасний розгляд екстрадиційних вимог щодо підозрюваних у справах 2 травня та розглянути можливість надання міжнародної правової допомоги у розслідуваннях справ 2 травня.

Станом на сьогодні щонайменше двоє підозрюваних у справах 2 травня переховуються на території Росії.

Нагадаємо, в Одесі тривають поминальні заходи до п'ятих роковин трагічних подій у місті, коли 2 травня 2014 року під час масових заворушень загинули до півсотні людей.

Як повідомляв портал Знай.ua, Україна звернулась до Радбезу ООН через скандальний указ Путіна

Також Знай.ua писав, ООН зробила неприємні для України висновки щодо трагічних подій під Іловайском влітку 2014 року