Не минуло й трьох днів після інавгурації Володимира Зеленського, як стало ясно, що нинішня Верховна Рада не збирається дослухатися до думки більшій частині України, яка проголосувала за нового голову держави. Саме так можна трактувати ті події, які сьогодні відбулися в парламенті на позачерговому засіданні.

Пояснимо, вчора, 21 травня, лідери парламентських фракцій домовилися із Зеленським, що сьогодні розглянуть його законопроект, що стосується змін до закону про вибори. Політики прийшли до консенсусу, що вони згодні на позачергові вибори, в той же час з подачі президента буде скасована мажоритарна система і прохідний бар'єр знизиться з 5% до 3%. Але на ділі все виявилося по-іншому.

Детальніше в нашому репортажі з позачергового засідання Ради.

Як все проходило

Все почалося з того, що депутати тільки з третього разу змогли зареєструвати більшість в сесійній залі. Спочатку два рази у них не вистачало голосів: було 222 і 208. Але з третьої спроби їм таки це вдалося.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Спочатку здавалося, що депутати хочуть таким чином саботувати позачергове засідання

З самого початку члени БПП і «Народного Фронту» юрмилися разом і про щось жваво розмовляли. Було видно, що у них вже є стратегія подальших дій.

Що і підтвердив спікер ВР Андрій Парубій, який видав епічну фразу.

"З цієї хвилини я буду діяти виключно в рамках конституційних повноважень", - заявив він, викликавши в залі сміх. Так як виходить, що до цього п'ять років він діяв в розріз з Конституцією.

Після цього він оголосив, що у нього немає номера законопроекту від Зеленського, тому поки він буде його чекати - всі голови фракцій можуть висловитися. Варто відзначити, що ймовірно це все було заздалегідь продумано, так як ті депутати, які виступають проти ініціативи Зеленського - говорили свої промови по листочку, а ті хто підтримує, наприклад, партія «Батьківщина» без.

Радикали, як зазвичай, вийшли всією юрбою

Голова фракції Народний фронт Максим Бурбак також читав заготовлену промову

А ось Юлія Тимошенко вийшла соромити депутатів без листа

При цьому багато нардепів відзначають, що в Раді у прихильників Порошенка зараз повна істерика, і вони навряд чи будуть підтримувати законопроект Зеленського.

«Парламент сьогодні в особі неіснуючої коаліції дружно поливають брудом нового президента Зеленського, - заявила член« Батьківщини »Олена Шкрум. - Його вже звинувачують і в державній зраді, і в неконституційних діях, і у всіх інших гріхах. 5 років мовчали про регламент, а тепер згадали».

Згоден з нею і член «Волі народу» Володимир Литвин, який дорікнув колегам в залі, що їм потрібно в першу чергу дивитися на себе, а не говорити, хто що порушив. До речі, цікаво, що перед своєю промовою він про щось спілкувався з Юлією Тимошенко. Тому цілком ймовірно, що в майбутньому партія «Воля народу» або він сам особисто буде тісно дружити з «Батьківщиною».

Також привітатися багато хто підходив до присутнього в залі представника президента Зеленського в ВР Руслана Стефанчука. Найчастіше це робила «Батьківщина» і «Самопоміч», яка вже явно підтримує будь-які починання нового Гаранта.

Руслану Стефанчуку доведеться звикати до реалій нинішнього парламенту

Після засідання Стефанчук в кулуарах заявив, що не очікував такого розвитку подій (відсутність голосів за законопроект Зеленського - авт).

«Депутати не виконали свою обіцянку», - заявив він.

Цікавим моментом також був і вихід до трибуни представниць жіночої частини парламенту, які наполягали на гендерну рівність в новому законі про вибори. І хоч їх спіч стосувався тільки жінок, «примазатися» до них вирішив і всюдисущий Олег Ляшко. Чим він керувався - важко зрозуміти.

Олег Ляшко і жінки

І лише через дві години з початку засідання, депутати перейшли до голосування за те, щоб внести до порядку денного зміни до закону про вибори від Зеленського. Але голосування було провалено, всього лише 92 депутати висловилися «за». Тим самим нинішні парламентарії показали, що ні в що не ставлять рішення нового президента і тих людей, які за нього проголосували.

Додамо, що протягом усієї каденції нинішнього парламенту спікер ВР Андрій Парубій дуже часто кілька разів ставив той чи інший законопроект на повторне голосування, якщо не було потрібної кількості голосів. Адже тоді йому це було вигідно, тепер же, як він сам висловився «буде працювати в рамках Конституції», тому після голосування відразу встав і пішов, втім, як і всі інші члени БПП і «Народного Фронту».

Нагадаємо, Володимир Зеленський: біографія, досьє на українського шоумена, гумориста-політика.

Як повідомляв Знай.uа прощальний акорд Банкової: Зеленський після виборів створив олігархам величезну проблему.

Знай.uа писав, Зеленський призначив Геруса своїм представником в Кабміні: затятий противник Ахметова.