Володимир Зеленський наполягає, щоб зустріч лідерів країн "нормандського формату" відбулася у вересні. Головним поштовхом до неї став масштабний обмін полоненими між Україною і Росією, який відбувся 7 вересня, в результаті якого додому повернулися 35 в'язнів Кремля.

Наразі конкретної дати проведення саміту немає. 2 вересня зустріч провели політичні радники глав чотирьох країн "нормандського формату", на підставі їхнього звіту глави України, Росії, Франції та Німеччини повинні будуть визначитися з датою, - пише Obozrevatel.

Ангела Меркель та Франсуа Макрон

Франція, Німеччина й Україна висловили бажання провести саміт якнайшвидше, відповіді чекають тільки від Росії. На зустрічі заплановано обговорення пунктів Мінських домовленостей та можливість реалізації "формули Штайнмаєра".

"Формула Штайнмаєра" передбачає проведення виборів на Донбасі, а вже потім виведення російських військ і встановлення контролю над українсько-російським кордоном з боку української влади. Росія і Франція наполягають на узгодженні саме такого плану.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Володимир Путін, Ангела Меркель та Франсуа Макрон

Після зустрічі глав "нормандського формату" допускають можливість проведення другого етапу обміну полоненими між Україною і Росією. Зеленський заявив, що одним із найскладніших питань буде обговорення "формули Штайнмаєра", яка являє собою компромісний порядок виконання Комплексу заходів, який був узгоджений ще в лютому 2015 року тодішніми лідерами України, Росії, Франції та Німеччини Петром Порошенком, Володимиром Путіним, Франсуа Олландом та Ангелою Меркель.

Та на жаль, жоден із пунктів Комплексу виконано не було. Причина – сторони не змогли домовитися, в якому порядку мають виконуватися пункти угоди.

Володимир Зеленський та Франсуа Макрон

Україна наполягає на тому, що спочатку на Донбасі припиняється вогонь, відводяться російські війська, встановлюється контроль над кордоном і тільки потім проводяться вибори за українським законодавством. Зі свого боку Росія вважає, що спочатку на Донбасі потрібно провести вибори, а згодом уже все інше.

Петро Порошенко на зустрічі з європейськими лідерами

В результаті, колишнім міністром закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєром було запропоновано компромісний варіант, який передбачав ухвалення Верховною Радою України закону про проведення виборів в окупованих районах Донецької і Луганської областей, до роззброєння бойовиків і виведення іноземних військ із Донбасу. Вибори повинні були пройти під наглядом ОБСЄ.

На думку експерта-міжнародника Павла Рудякова, проведення виборів на Донбасі може відбутися уже в 2020 році.

Нагадаємо, раніше Зеленського розкрили важливий нюанс про переговори з Путіним

Як повідомляв портал "Знай.ua", Путін висунув Зеленському "залізний" ультиматум за планом Штайнмайера

Також "Знай.ua" писав, що Словаччина добре розуміє, що безпека та мир в Україні – це безпека й мир у Європі