Рада вирішила скасувати пайовий внесок, який місцеві органи самоврядування брали з забудовників на розвиток міської інфраструктури. 11 вересня депутати прийняли в першому читанні відповідний законопроект №1059.

Якщо документ буде прийнятий та підписаний Президентом, девелоперам не доведеться укладати з владою угоду про сплату в бюджет певного відсотка від вартості смети всього проекту. Зараз міська влада може вимагати від забудовника до 4% за житлові будинки та до 10% за комерційну нерухомість, повідомляє UBR.

Депутати вирішили скасувати пайовий збір

Автори законопроекту вважають механізм пайового внеску застарілим і корупційним. Вони заявляють, що гроші, які мали б йти на транспортно-інфраструктурні та соціальні об'єкти, в результаті осідають в кишенях місцевих чиновників. Окрім того, 10-відсотковий збір значно збільшує термін окупності проекту.

Реформатори очікують, що скасування внеску дозволить Україні піднятися в рейтингу Doing Business. А підвищення всього на 1 позицію в ньому дозволить залучити в економіку до $ 600 млн інвестицій. Скасування пайового внеску підтримує заступник голови Мінрегіону Лев Парцхаладзе.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Депутати вирішили скасувати пайовий збір

"Пайова участь було придумано, щоб будувати інженерію, робити школи або садки, але ніхто цим не займається: не підводить воду, газ, каналізацію. А на будівництво соціальної інфраструктури було витрачено всього близько 1% з цих коштів. Це говорить про те, що податок не працює", - розповів Парцхаладзе. Лев Парцхаладзе

Ще з 2016 законодавці намагалися прийняти даний закон, але прихильники збереження пайового внеску блокували законопроект. Вони наполягають, що одержувані від забудовників внески складають значну частину бюджету на розвиток.

Депутати вирішили скасувати пайовий збір

Заступник голови КМДА Микола Поворозник оцінює надходження в казну столиці у 2017-2018 роках в 1 млрд. 336 млн грн. пайових внесків від забудовників. Отримана сума сформувала більше половини спецфонду бюджету на розвиток Києва.

Противники збору заявляють, що даний механізм фактично є "легальним хабарем" з девелопера. І навіть закріпили неформальну назву "податок на інвестиції". Крім того, виникає багато питань до механізму визначення ставки внеску.

Експерти вважають, що на сьогоднішній день у вартість м2 закладені від $ 30 до $ 50 непрямих корупційних витрат. І питання скасування внеску - це "локальна, але поки не системна перемога".

Депутати вирішили скасувати пайовий збір

Прогнозується, що ціни на квадратні метри в нових проектах незначно можуть знизитися. Залежно від регіону це може бути від 0,1% до 4%. Та прийняття закону вплине на ціни лише в нових об'єктах, які тільки проектуються. Про це говорить експерт Олександр Панфілов.

"Залишаються питання до прозорого виділення землі під будівництво, отримання дозволів на будівництво та, як не дивно, процесу введення об'єкта в експлуатацію. Крім того, на сьогоднішній день немає ніяких гарантій, що скасування пайової не таїть в собі будь-яких закулісних питань", - застеріг експерт. Олександр Панфілов

Нагадаємо, раніше стало відомо, які зміни очікуються на ринку землі після прийняття нового законопроекту

Як повідомляв портал "Знай.ua", для українців, які отримують виплати від держави, готують масштабну перевірку

Також "Знай.ua" писав, що у Зеленського розвіяли головні міфи про купівлю-продаж землі в Україні