Глава служби зовнішньої розвідки в 2005-2010 роках Микола Маломуж пояснив процедуру шифрування телефонних розмов лідерів країн. Записи шифрують особливим способом, до того ж кодування відбувається з двох сторін.

Микола Маломуж зазначив, що всі президенти України використовують в спілкуванні стаціонарний телефон, оскільки він надійніший за стільниковий зв'язок. Екс-глава розвідки пояснив, що у таких випадках використовується особлива система шифрування.

Микола Маломуж

"Існують закриті засоби зв'язку. Вони кодуються, як з одного, так і з іншого боку. І в даній ситуації зняти інформацію якимось засобом, типу радіоперехоплення, практично неможливо", – повідомив Маломуж. Микола Маломуж

В Україні епред розмовою проводять підготовку і цьому розмову можуть чути перекладачі та співробітники адміністрації. У США часом практикують залучення й інших осіб.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Зустріч Дональда Трампа і Володимира Зеленського

Протоколіст Юрій Ладний пояснив, що в США чують розмову помічники, керівники державного апарату, інші уповноважені особи, які перебувають не обов’язково в одному кабінеті. А в Україні всіх збирають разом і це пояснюється тим, що вони виступають, як фактор контролю.

"Він чує, що перекладач іншого боку переводить другому президентові. Контролюють вміст", – додав він. Юрій Ладний

Розсекречена процедура запису розмови Трампа і Зеленського

В Україні стенограма розмови пишеться за бажанням президента, цим займаються в основному перекладачі. Така практика існувала і при колишніх президентах – Леоніді Кравчуку, Леоніді Кучмі і Вікторі Ющенку.

Дипломат Михайло Скуратовський розповів, що у час, коли він працював над стенограмою, то завжди був присутній хтось із головного управління зовнішньої політики.

Дональд Трамп

Варто зауважити, що запис розмови робиться не дослівно, найчастіше фіксують лише головні тези. З цієї причини стенограми співрозмовників можуть відрізнятися. Окрім того, в Білому домі завжди роблять аудіозапис розмови.

Микола Маломуж наголосив, що в Білому домі мають доступ до конкретних переговорів: і не просто до протоколу, а й запису, який ведеться додатково офісом президента, але не спецслужбами.

Нагадаємо, раніше переговори Зеленського з Трампом пояснили у дрібницях

Як повідомляв портал "Знай.ua", у США опублікували скандальний текст доносу на президента

Також "Знай.ua" писав, що Трамп розповів, хто насправді тисне на Зеленського