Тепер уже екссекретар Ради національної безпеки й оборони України Олександр Данилюк назвав головну причину своєї відставки.

Про це Данилюк розповів в інтерв'ю "ВВС News Україна".

Відставка Олександра Данилюка нагадує ситуацію 2005 року, коли тодішній президент Віктор Ющенко, втомившись від сварок між секретарем РНБО Петром Порошенком і прем'єркою Юлією Тимошенко, одним махом звільнив обох.

Данилюк розповів про непрості стосунки з керівником Офісу президента Андрієм Богданом і заявив, що однією з головних причин його відставки є спроба запобігти "неправильним рішенням в процесі Приватбанку".

“У мене є принципова позиція. Я вважаю, що на цей момент я не можу далі виконувати свої функції, - сказав Данилюк і зазначив, що одна з головних проблем, яка стала причиною його відставки, - це ситуація з можливим скасуванням націоналізації "ПриватБанку. - Це одна з проблем. Сподіваюсь, що моє рішення буде сприяти тому, що ми уникнемо неправильних рішень в процесі "ПриватБанку". Думаю, що це було почуто як всередині України, так і зовні".

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

Неправильними рішеннями Данилюк називає скасування націоналізації. Адже це демонструє, що в країні керують олігархи, впливаючи на державні органи. Крім того, скасування націоналізації зіпсує стосунки з МВФ.

"Це дуже небезпечне рішення, яке посилає сигнал, що олігархи тримають владу, вони впливають на державні інституції. Це також буде червоне світло для нашої взаємодії з МВФ", - вважає екссекретар РНБО.

Олександр Данилюк вважає, що в цьому питанні не може бути ніяких компромісів з колишніми власниками.

"Я не розумію, про який компроміс може йтися. Якщо вони включають в себе виплату певної компенсації, тоді це називається не компроміс, а здача інтересів", - сказав Данилюк.

Данилюк переконани, що скасування націоналізації автоматично зупинить співпрацю України з МВФ. І якщо влада проігнорує ці застереження, то українці матимуть за що переживати. Адже це не лище втрати фінансові, а й серйозні репутаційні втрати держави.

Данилюк про відставку і Приватбанк: українцям треба хвилюватись

"Українцям треба хвилюватися". Олександр Данилюк - про ситуацію довкола "Приватбанку" і фінансову стабільність.

Geplaatst door BBC News Ukrainian op Woensdag 2 oktober 2019

Водночас Данилюк заперечив чутки про те, що може поїхати працювати послом України в США, і розповів, що мав непрості стосунки з головою Офісу президента Андрієм Богданом.

"Буду казати неправду, якщо скажу, що в нас прекрасні дружні стосунки. В нас непрості стосунки з моменту самої кампанії, цього не приховую. Просто маю інше бачення та підходи до розвитку ситуації. Я не підходжу до проблем з позиції "все вирішимо"... Вважаю, що держава має працювати інакше, без ручного контролю. Мають бути сильні інституції", - сказав він.

На питання, чи впливає на дії Богдана Ігор Коломойський, колишній секретар РНБО відповів:

"Не хочу це коментувати. Давайте дивитись на те, що відбувається. Мова не про персоналії. Є системна проблема. Є люди, які мають конфлікт інтересів, і Андрій - один із них".

Нагадаємо, що Зеленський особисто прибрав Олександра Данилюка зі списку офіційної делегації в США.

Як повідомляв портал Знай.ua, Зеленський звільнив з посади секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Данилюка.

Також портал Знай.ua писав, що Володимир Зеленський прийняв рішення підписати заяву Олександра Данилюка.