Максим Микитась - колишній народний депутат і екскерівник "Укрбуду", державної будівельної компанії. Неофіційно Микитась є власником кілька приватних будівельних організацій.

Журналісти неодноразово виходили на слід Микитася, приміром, у 2017 році вдалося встановити, що "Укрбуд Девелопмент", яка підпорядковувалася Микитасю, і Нацгвардія організували квартирний обмін - досить невигідний для країни, як передає видання Bihus.Info.

Суд над Микитасем

Нацгвардійцям виділили ділянку землі під забудову в центрі Києва - місця вистачало і під квартири, і під парковку. Однак, "Укрбуд Девелопмент" побудував житло для військових на околиці. Збитки від такого співробітництва, як повідомляли експерти, склав для Нацгвардії 100 млн гривень.

За оцінками НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури втрати склали 82 млн гривень.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Будинок для Нацгвардійців

До скандалу у 2017 році були причетні: Юрій Аллеров, начальник Нацгвардії на той момент, Олег Майборода, генеральний директор "Укрбуд Девелопмент", Аліса Гринчук, приватний оцінювач. Саме Гричнук, після домовленостей з "Укрбудом", заявила, що квартири на околиці будуть коштувати дорожче, ніж у центрі Києва. Усім їм висунули підозри правоохоронці, але ніхто не був засуджений всіх трьох відпустили під заставу.

Заставні суми

Максим Микитась програв на парламентських виборах на початку жовтня, залишився без депутатської недоторканності, і йому теж оголосили підозри. Заставна сума для нього склала 5,5 млн гривень, додатково його змусили здати закордонний паспорт і завжди носити електронний браслет.

Максим Микитась в суді

Ця ситуація - найбільш показова в історії "Укрбуд Девелопмент", однак, інші операції, які здійснювала компанія, теж можуть бути корупційним. "Група Микитася", як їх називають, співпрацювала з Міністерством оборони, МВС і Нацгвардією. А далі за старою схемою - державний орган виділяв землю під забудову, "Укрбуд" визначав кількість квартир, необхідну для службовців, а потім виявлялося, що їх не вистачає.

Такий випадок стався зі 195 Центральною базою Державної спеціальної служби транспорту Міноборони.

Забудова на Лісовій

На станції метро Лісова, Київ, "Фонд Девелопмент Груп" домовився з Міноборони на забудову. "Фонд" працював разом з "Укрбуд Девелопмент", і має до нього пряме відношення. За планом збиралися побудувати десять 25-поверхових будинків, які вміщують 4,5 тис. квартир. Під забудову віддали 8 гектарів. А на виході отримали лише 150 квартир - 3% від обіцяного.

Інфографіка забудови на Лісовій

Скандали з квартирами, програш Микитася на суді і відхід з влади Петра Порошенка вплинули на подальшу долю "Укрбуд Девелопмент". Кілька своїх незавершених будівництв вони віддали іншим компаніям, власники "Укрбуду" теж змінилися: тепер це Євген Дікін і Василь Польовий.

Нові власники Укрбуду

На думку експертів, зміни в "Укрбуді" пов'язані зі змінами в державі. У даний момент фаворитом у влади став інший забудовник - "Сага Девелопмент", його керівник Андрій Вавріш ексчиновник Київської ради та друг Андрія Богдана, керівника Офісу президента. "Сага Девелопмент" тепер замість "Укрбуду" стрімко займає будмайданчики на території Києва.

Андрій Вавриш

Нагадаємо, раніше Садовий дав добро Козловському на будівництво готелю в центрі Львова: "Є умова...".

Також Знай.uа писав, що одесити збунтувалися проти скандальної забудови Труханового на Ланжеронівському узвозі.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що у Садового поставили хрест на надіях львів'ян.