Оприлюднене пранкером Джокером листування генерального директора державної корпорації "Укрбуд" Олега Майбороди і скандального забудовника Максима Микитася, викликало масштабний резонанс серед користувачів соцмереж. А виявлені мільйонні оборудки на будівництві Шулявської розв'язки, що "витягне" з бюджету міста більше мільярда і в наслідок якого мешканці столиці вже рік вимушені години витрачати в пробках, привернуло особливу увагу киян. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Максим Микитась
Максим Микитась

За гучний "дерибан" поки 1 рішення суду

Розлоге листування викликало масу коментарів не тільки мешканців столиці, а й політиків.

"Основна діяльність Кличка полягає в роботі на своїх друзів-злобудовників та колосальному дерибані столичного бюджету. Переписка друга та подільника Кличка Микитася з Майбородою демонструє все: як домовлялися з Кличком – зокрема, про дерибан на Шулявській розв’язці, як платили хабарі за "перемогу" тендеру, як передавали купу хабарів. Кожен киянин має прочитати цю переписку від "а" до "я" і не просто прочитати, а зробити все можливе, аби її прочитали якомога більше людей – особливо серед тих, хто ще думає знову голосувати за Кличка. Адже, якщо й цей факт "пропустити", то такі "микитасі" й далі знищуватимуть нашу столицю", – відзначає нардеп ХVІІІ скликання Юрій Левченко.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Значне збільшення вартості будівництва Шулявської розв'язки зацікавило і членів антикорупційної комісії Київради – ними одноголосно було прийняте рішення з цього приводу запросити представників фірми "Укрбуд", правоохоронні органи та працівників ДБР.

"Контракт виконує фірма, керівник якої був арештований з правом застави. Злочинець, бандит, махінатор, аферист робить шляхопровід. Хто вірить, що він що-небудь зробить? За цей час тільки кошторис вдвічі зріс. А що у нас ціни збільшилися? Долар впав – коли вони ухвалювали тендера, він був 28, зараз він 25. Ми все купляємо за кордоном, наш цемент подорожчати не міг – ми не розуміємо природу такого росту кошторису. І, взагалі, незрозуміло, чи ці гроші просто не будуть вкрадені і десь не кануть в лету", – відзначає депутат Київради Юрій Сиротюк.

Роботи на Шулявському мосту, Знай.uа
Роботи на Шулявському мосту, Знай.uа

Та поки ця зустріч так і не відбулася. Втім, вдалося досягти перших успіхів в суді.

"Вищий антикорупційний суд зобов’язав НАБУ внести до ЄРДР відомості про кримінальні правопорушення Кличка по Шулявській розв’язці. Поки Кличко збирає театральну виставу про те, що все будується, видані авансом 3,2 млрд гривень на Шулявку та метро на Виноградар, приносять шалені відсотки по депозитах його друзям та, без сумніву, йому особисто", – зазначає депутат Київради Ілля Сагайдак.

Кличко, фото - Главком
Кличко, фото - Главком

Система незаконних забудов сформувалась у 2014 -му: "Корупцію треба шукати "під пахвами" у Кличка"

За словами транспортного інженера Віктора Петрука, під час розробки та узгодження "неповного чотирилисника", за яким влада і розпочала будівництво, було порушено Земельне законодавство: ані замовник будівництва, ані генпроектувальник не мали права проектувати на землі, що не належить місту.

"Та вартість, до якої початкова сума була збільшена – 1 млрд 50 млн – ніяк не обґрунтована і значно перевищує вартість реальних робіт. Сума виходить не з визначеного переліку робіт, а підганяється під необхідну суму: в результаті вже під неї додається перелік ніби необхідних дій і потреб. В результаті, початкова сума, зазначена в тендері, збільшується в 3-4 рази. Така тенденція прослідковується і під час будівництва інших об'єктів – як наприклад, скандальний пішохідний міст чи нова Окружна дорога. Проте, з власних джерел я знаю, що коректування вартості Шулявської розв'язки буде ще підвищено на 700 млн", – наголошує транспортний інженер, автор альтернативного проекту трирівневої розв’язки з реверсним розподільчим кільцем Віктор Петрук.

Роботи на Шулявському мосту, Знай.uа
Роботи на Шулявському мосту, Знай.uа

Втім, за словами експертів, ці приклади – лише незначна крапля в морі, у порівнянні із загальною ситуацією, що склалася в Києві впродовж останніх кількох років.

"Не секрет, що дана компанія виграла тендер, тому що Кличко ліпший друг Микитася. На сьогоднішній день кількість незаконних забудов становить 250 об'єктів. Корупцію треба шукати "під пахвами" у Кличка: всі його підопічні, яких він, як квочка, тримає, і здійснюють все це. Саме за часів Кличка-Гройсмана-Порошенка виникла ця система – і навіть низка заморожених об'єктів 2005 – 2007 років, які ніяк не могли отримати дозвільні документи, з 2014 року погнали в роботу", – зазначає член Української академії архітектури, експерт державного управління у сфері містобудування Віктор Глеба.

Роботи на Шулявському мосту, Знай.uа
Роботи на Шулявському мосту, Знай.uа

Тож, чи відреагує на викладене у соцмережі листування мер Києва Віталій Кличко, та про подальший розвиток подій, читайте на порталі Знай.ua.