Українці за 11 місяців 2019 року заплатили 13,4 млрд гривень податків, що на 24% або 2,6 млрд грн більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це розповів досвідчений дипломат, президент Асоціації платників податків України Григол Катамадзе в інтерв'ю для видання День.

Експерт розповів, чому бізнес частково знаходиться в тіні.

Грігол Катамадзе
Грігол Катамадзе

"Невиконання бюджету в частині митниці, я впевнений, сталося через контрабанди. Це велика біда України. Про це багато говорить бізнес. Експерти оцінюють втрати бюджету від сірого імпорту і контрабанди на рівні 63-93 мільярдів гривень на рік. Але хіба бізнес винен у контрабанді? Підприємець завжди буде оптимізувати свої витрати. Бізнесу в Україні дали можливість ввозити контрабандні товари, і він це робить. Винні в цьому законодавча і виконавча влада. Якщо на території країни немає можливості реалізувати контрабандно ввезений товар, то не буде сенсу його ввозити", - розповів він.

Він розповів, що з новою владою у бізнесу вже є діалог, який розпочався ще передвиборної президентської кампанії.

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

"Так звані податки на споживання — податок на додану вартість, ввізне мито та акцизи, наприклад, на сигарети, алкоголь і пальне — складають майже 70% всіх податкових надходжень державного бюджету. І ці гроші в результаті витрачаються на армію, правоохоронців, пенсії, виплати за держборгом, освіта, охорона здоров'я, дороги, суди і весь держапарат", - розповів він.

президент Асоціації платників податків України
Григол Катамадзе

Катамадзе вважає, що Україні потрібно "нульове декларування", яке допоможе показати бізнесу, що держава хоче знизити рівень недовіри між цими сферами.

"Я думаю, оголосивши нульове декларування, держава могла б тим самим показати, що воно робить великий крок назустріч бізнесу, щоб зменшити ступінь недовіри і показати, що бізнес для нього — не злочинці, а платники податків, які наповнюють бюджет. А вже далі питати з них", - говорить він.

Нагадаємо, зарплати і ціни в Україні помістили в карикатуру.

Як повідомляв Знай. ua, податкова оприлюднила план перевірок на 2020 рік.

Також Знай. ua писав, що половина українців ризикують зустріти старість у злиднях.