Сполучені Штати офіційно вступили у передвиборчі перегони за крісло наступного президента.

Перші кокуси демократів та республіканців пройшли 3 лютого у штаті Айова. Це зібрання партійців, які своїми голосами підтримують кандидата, якого вони хочуть бачити на виборах президента.

І якщо у республіканців вибір зроблено заздалегідь – це чинний президент Дональд Трамп, то хто стане кандидатом від демократів - наразі невідомо. У демократів на можливе висування претендують щонайменше 5 кандидатів.

Дональд Трамп

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Саме Трамп буде кандидатом від республіканців на майбутніх виборах, незважаючи на формальності. Це довели і перші кокуси в Айові, де він отримав понад 97% підтримки. Республіканці розуміють, що станом на сьогодні вони не мають такої ж сильної фігури в американській політиці, яка може позмагатися за перемогу на виборах президента.

І навіть пережитий Трампом процес імпічменту не надто похитнув його позиції, на що сподівались демократи, а в деяких аспектах навіть зміцнив.

Ставлення до України

За часів Трампа США не припинили свою санкційну політику проти Росії через агресію в Україні, а лише посилювали її. Запроваджені проти газопроводу "Північний потік-2" санкції наприкінці 2019 року неабияк посилили позиції України під час перемовин з РФ щодо газового контракту, а також 2018 року США офіційно оприлюднили так звану Кримську декларацію, якою запевнили про закріплення у Штатах політики невизнання Криму частиною Росії до припинення окупації.

Джо Байден

Джо Байден чи не найголовніший опонент Трампа і саме на нього начебто чинний американський президент намагався знайти компромат в Україні.

Байдена вважають найбільш популярним та основним претендентом на роль кандидата від демократів на виборах-2020. Незважаючи на поразку на кокусах в Айові та, ймовірно, Нью-Гемпширі, за всіма опитування Байден лишається на вершині рейтингів серед демократів із рейтингом у близько 26%.

Ставлення до України

Байдена називають одним із найголовніших проукраїнських політиків у США.

За президентства Обами, особливо після 2014 року, він був фактично відповідальним за Україну та неодноразово прилітав до Києва. Байден був присутній на інавгурації Петра Порошенка та свого часу виступав у Верховній Раді.

Байден дотримується думки, що Росію не можна повертати до G7, доки вона не поверне Крим

Берні Сандерс

Останнім часом Сандерс стрімко набирає популярності у Штатах та впритул наближається до Байдена. Наразі його рейтинг коливається у межах 21%.

Ставлення до України
Сандерс запевняє, що підтримує політику Обами у питанні України та агресії Росії в Криму та Донбасі. Це означає активний санкційний та політичний тиск, однак він радикально проти надання Україні озброєння.

Елізабет Воррен

На початку кампанії Воррен серйозно змагалася із Байденом за першість у внутрішньопартійній боротьбі, однак від жовтня 2019 року її рейтинг почав значно падати. Наразі вона має впевнене 3 місце із рейтингом в 14%.

Ставлення до України

Позиція Воррен досить схожа із позицією Сандерса – більше дипломатичного та санкційного тиску на Росію, але без озброєння

Піт Буттіджидж

Піт Буттіджидж є мером міста Саут-Бенд (Індіана), він перший відкритий гей, який бере участь у президентських перегонах в США. Крім цього, у разі перемоги він може стати наймолодшим президентом в історії.

Незважаючи на чималу популярність, шанси Буттіджиджа стати кандидатом від демократів найменші серед основних претендентів. Його рейтинг перебуває на рівні 7,5%

Ставлення до України

На відміну від інших традиційних кандидатів Буттіджидж запевняє, що окрім боротьби з Росією, США мають також підтримувати і Україну.

Зокрема це стосується досягнення Україною енергетичної та політичної незалежності, допомоги у нарощуванні оборонного потенціалу та навіть розгляду питань продажу зброї за необхідності.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що на початку травня 2019 року Трамп наказав тодішньому радникуц з національної безпеки Джону Болтону допомогти тиснути на Україну.

Як повідомляв портал Знай.ua, Дональд Трамп виступив у Конгресі зі щорічним посланням про становище в державі та за кордоном, в якому назвав головні пріоритети внутрішньої і зовнішньої політики.

Також Знай.ua писав, Трамп пояснив, чому витурив з Білого дому українця