Схоже, випадки кнопкодавства, що продовжують відбуватися в сесійній залі Верховної Ради навіть після проведення позачергових Парламентських виборів, вже неабияк дістали українців. Про це свідчать і тематичні петиції, залишені громадянами на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента, і кроки зі сторони громадських діячів. Одним із таких став відповідний майстер-клас для парламентарів, організований громадським рухом "Чесно" 11 лютого. До столичної мерії завітали одразу кілька народних депутатів України, аби перевірити систему голосування Рада IV, яка має прихований секрет проти голосування "за товариша". Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Нардепи в Київраді - фото Знай.ua
Нардепи в Київраді - фото Знай.ua

Суть полягає у сенсорі: чи все ж є спосіб обійти?

Майстер-клас для парламентарів відбувся в сесійній залі Київради.

Нардепи в Київраді - фото Знай.ua
Нардепи в Київраді - фото Знай.ua

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Про закладену в цій системі голосування "антикнопкодавську дію" розповів один з діючих депутатів Київради.

"Плюс цієї системи полягає у наявності сенсорної і механічної кнопок: натискати їх потрібно одночасно до завершення голосування. А от якщо відпустити одну з них, голос не буде враховано. І жодна з конструкцій, як вибудовують в Раді – з книжок чи ще чогось – не спрацює", – повідомляє Знай.ua депутат Київради Прохор Антоненко.

Нардепи в Київраді - фото Знай.ua
Нардепи в Київраді - фото Знай.ua

Як виявилося, ця сесійна зала була знайома одному з нардепів. Олег Макаров опинився в рідних стінах – він з 2015 по 2019 роки був в числі депутатів Київради, поки не був обраний до складу Парламенту на позачергових виборах Верховної Ради ІХ скликання.

Як раз він і повідомив про все ж таки існуючий варіант голосування за двох.

Та, навряд, їм можна на практиці скористуватися, оскільки таку "розтяжку" буде дуже помітно представникам контролю від ЗМІ, що спостерігають за ходом пленарного засідання з 3 поверху.

Верховна Рада, нардепи і планшети - фото Знай.ua
Верховна Рада, нардепи і планшети - фото Знай.ua

Від "Слуги народу" – нікого: магічна кнопка вже існує?

На перевірку також завітали нардепи Максим Саврасов та Наталія Приходько.

"Не потрібно проводити мільйон змін до Регламенту для того, щоб завадити кнопкодавству – просто потрібно розробити і розповсюдити цю сенсорну кнопку. Ось і все – в цьому немає проблем. Я проти, взагалі, несистемних регулювань Регламенту. Якщо взяти приклад Київради, то з новим скликанням напрацьовується один регламент, затверджується і по ньому працюють – у нас же пішли іншим шляхом… Наша Верховна Рада є сучасною, тож такий метод із сенсорною кнопкою є цілком вдалим", – відзначає народний депутат України Наталія Приходько.

Та, як відзначають депутати Київради, впровадити цю систему в Верховній Раді можна у найкоротші строки – для цього лише потрібно буде задіяти вже існуючий сенсор.

"Насправді, сама система вже є і навіть нічого купляти не треба – потрібно просто підключити сенсорну кнопку. Це – суто технічне питання. Тож фактично для цього потрібно лише розпорядження голови Верховної Ради, щоб це зробити. А поки ми лише чуємо про кроки для унеможливлення кнопкодавства нардепів – бо ці штрафи, які призначаються, насправді, є мізерною сумою для значної більшості народних депутатів", – відзначає депутат Київради Прохор Антоненко.

Варто зазначити, що від політичної партії "Слуга народу", представники якої складають переважну більшість в Парламенті, на тестування ніхто не прийшов.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.