На днях у мережі з'явився ряд резонансних заяв посольства Росії у Норвегії щодо архіпелагу Шпіцберген. У них йдеться про те, що він буцімто "не є споконвічно норвезькою територією" та те, що там зявилися чимало проблем, які потребують негайного вирішення.

Про це повідомляє "ТСН".

Варто зауважити, що Архіпелаг Шпіцберген, який норвежці називають Свальбард, розташований у Північному Льодовитому океані та складається з 10 різних за величиною островів, Шпіцберген – найбільший з них.

Ще До 20 століття архіпелаг мав невизначений міжнародно-правовий статус, а вже у 1920 році у Парижі було підписано Шпіцбергенський трактат, який передбачав те, що архіпелаг входить до складу Норвегії, однак 46 держав однаковою мірою можуть використовувати його ресурси.

Відтак, до переліку країн увійшла і Росія, яка 100 років після підписання Шпіцбергенського трактату виголосила низку претензій щодо того, як Норвегія розпоряджається архіпелагом.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Фото з архіпелагу

Так, голова російського МЗС Сергій Лавров написав листа главі МЗС Норвегії, у якому йшлось про те, що Росія "стурбована" обмеженнями, які стосуються виключно росіян, а також наголосив на тому, що Норвегія неправомірно встановила нові рибоохоронні зони та розширила природоохоронні зони для "обмеження економічної діяльності на архіпелазі". Окрім цього, Лавров закликав норвежців обговорити ситуацію протягом двосторонніх консультацій.

Фото з архіпелагу

Щоправда, на таке в Норвегії відреагували холодно та натякнули, що не збираються нічого з Росією вирішувати.

"Це звичні російські погляди, які вже були виголошені, і на які регулярно відповідають певні норвезькі органи. У листі Лаврова немає нічого нового. Ми відповідаємо на запити російських громадян та компаній, які цікавляться Свальбардом. Проте Норвегія не консультується з іншими державами щодо того, як розпоряджається суверенітетом будь-якої частини норвезької території", - відповіли у Норвегії.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше в опозицію до "слуг народу" стали їхні бабусі — не хочуть продавати землю

Як повідомляв портал "Знай.ua", Білецький з Нацкорпусу розкрив тактику влади і став на захист аграріїв під Радою

Також "Знай.ua" писав, що Романенко пояснив відставку Богдана: "Від перестановки ліжок в борделі нічого не поміняється"