Стало відомо, що в ході 56-ї Мюнхенської конференції з безпеки представили "12 кроків до більшої безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні". Документ підготовлено 46-ма американськими, європейськими, українськими та російськими дипломатами та експертами. Він пропонує 12 кроків з припинення війни на Донбасі.

Мюнхенська конференція

"Політичне рішення має основоположне значення для припинення збройного конфлікту на Донбасі, поліпшення перспектив конструктивного українсько-російського діалогу в більш широкому плані, в тому числі з Криму, і зміцнення євроатлантичної безпеки. Подібні дії допоможуть знизити напруженість у відносинах між Росією та Заходом, і допоможуть побудувати стійку архітектуру взаємної безпеки в євроатлантичному регіоні, включаючи розширення співпраці у сфері зменшення ядерної загрози", – повідомляють автори документа.

План з припинення війни на Донбасі

Крок №1. Відновити СЦКК – Спільний центр по контролю і координації питань припинення вогню.

Це надасть додаткову можливість для реалізації Мінських угод, допомога у забезпеченні швидкого реагування на порушення домовленостей і підтримку у відновленні критично важливої інфраструктури та розмінування.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Крок №2. Встановити діалог з врегулювання криз у "нормандському форматі".

Діалог може стати механізмом регулярних обмінів інформацією щодо виконання "Мінська", механізмом контролю та усунення порушень, які фіксує СММ ОБСЄ, і підтримати СЦКК.

Мюнхенська конференція

Крок №3. Поліпшити необмежений доступ і свободу пересування на території.

Необхідно поліпшити свободу пересування для всіх цивільних осіб, включаючи СММ ОБСЄ.

Крок №4. Вирішити проблему зниклих без вісті.

Крок №5. Планування і реалізація гуманітарних ініціатив з розмінування.

Крок№6. Відновлення Донбасу.

За допомогою ЄС необхідно створити концепцію відновлення Донбасу з допомогою проведення міжнародних донорських конференцій. Важливим першим кроком може стати проведення оцінки потреб Донбасу для обґрунтування стратегії його соціально-економічного відновлення.

Мюнхенська конференція

Крок №7. Розглянути можливість створення зони вільної торгівлі.

Зони вільної торгівлі використовувалися для відродження постраждалих від війни регіонів. Зацікавлені сторони повинні вивчити на рівні експертів заходи щодо створення зони вільної торгівлі з ЄС і РФ.

Крок№ 8. Підтримка дорожньої карти щодо санкцій.

Необхідно визначити, як конкретні дії щодо реалізації Мінських домовленостей можуть призвести до відповідних змін щодо санкцій.

Крок№9. Усунути радіологічні небезпеки.

Крок№10. Направити на новий діалог між євроатлантичними країнами на створення спільної безпеки.

Мандат цього нового діалогу повинні дати політичні лідери.

Крок№11. Підтримка і визначення областей взаємодії між ЄС і РФ.

ЄС і РФ повинні визначити пріоритети взаємодії в 2020 році, у тому числі шляхом підтримки реалізації Мінських домовленостей.

Крок№12. Запустити новий національний діалог про ідентичність.

Новий інклюзивний національний діалог по всій Україні незабаром може стартувати. Цей діалог повинен включати осіб, що формують громадську думку, провідних вчених і міжнародно визнаних експертів. Слід докласти зусиль для вивчення перспектив сусідів України, зокрема Польщі, Угорщини та Росії. Цей діалог повинен торкатися теми історії та національної пам'яті, мови, ідентичності та національних меншин.

Мюнхенська конференція

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що на Донбасі знищили терориста, який приїхав на схід України із РФ та набув злочинні угруповання.

Як повідомляв портал "Знай.ua", президент України Володимир Зеленський ніколи не обіцяв швидко покінчити з війною на Донбасі, а також повернути Крим.

Також "Знай.ua" писав, що президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним.