Чим обернеться вчорашня атака російських військ на Донбасі для Зеленського, на яку реакції Заходу слід сподіватися і чого чекати українцям надалі в ситуації гібридної війни на Донбасі?
На ці запитання відповів політолог Віктора Пащенка в медіацентрі "Інформатор".

Пащенко пояснив, чому Путін пішов на загострення. Пащенко звернув увагу на символізм - день 18 лютого пов'язаний з Майданом і з кривавими подіями, які там відбувалися у 2014 році.
"По-друге, можна це пов'язувати з подіями, які відбудуться. У нас є президент Зеленський, який одним із своїх завдань ставить зниження напруження конфлікту на Донбасі. Є залучені ним до влади люди, той же Сивохо, які намагаються проводити якісь акції. І напередодні таких акцій ми отримали позицію тієї сторони, як вона бачить весь процес примирення і розведення військ", - зазначив політолог.

Однак, головною причиною Пащенко вважає бажання Путіна заставити Україну йти на поступки і слідувати його плану.
Політолог нагадав, що напередодні атаки російських військ на ЗСУ пройшла Мюнхенська конференція з безпеки, де було оприлюднено проросійський план з 12 кроків. План розробили без участі України,над ним працювали чотири аналітичні структури, серед яких і Російська рада міжнародних справ.
Відповідно, українська сторона досить негативно відреагувала на пункти, викладені в цьому плані. Причому, негативна реакція була від усіх, починаючи з президента України і закінчуючи блогерами. Тому після такої реакції дії російської сторони виглядають так: "Якщо ви не йдете нам назустріч за цим планом, отримуйте знову війну!".

За даних обставин Зеленський став заручником власної позиції, підкреслив політолог.
"Зрозуміло, що хотілося б від нього більш жорсткої позиції, більш виразної, але він не може собі це дозволити, тому що це поставить під сумнів все те, про що він говорив раніше. Пару тижнів тому у нього була досить дивна фраза, але багато що говорить про те, що всупереч поширеній думці наших професійних служб, він все ж вважає, що Путін готовий до миру і налаштований на світ і він бачить це в його очах. Коли Зеленський робить подібні заяви, то він ставить на кін свою репутацію. Йому українська розвідка говорить про ті наміри, які має РФ щодо України, а він, не дивлячись на це, бере на себе відповідальність говорити, що все ж ми виходимо з того, що протилежна сторона теж готова до миру", -говорить Пащенко.
У Зеленського є два шляхи в даній ситуації. Перший, це відійти від такої своєї позиції, жостко і виразно реагуючи на події в Золотому. Однак, цього президент наразі собі дозволити не може, зазначив політолог. Інший шлях - продовжувати займати таку дивну позицію і продовжувати говорити, що ті, хто спровокував цей конфлікт, просто намагаються зірвати мирні домовленості. При цьому не називати конкретно, хто саме був цим "провокатором".
Політолог підкреслює, що бойовики не могли з власної ініціативи провести таку масштабну операцію - все це робилося під кураторством Кремля.
"Я можу повірити, припустимо, що представники незаконних збройних формувань ЛНР і ДНР можуть за власним рішенням обстріляти з автоматів позиції ВСУ. Але таку масштабну операцію вони, природно по-партизанськи провести просто не могли, не повідомивши попередньо повідомлено своїх кураторів і так далі. Це - точно не ініціатива самих ЛНР або ДНР. А якби це була дійсно їх особиста ініціатива, то кого-то з таких ініціаторів вже підірвали б. Все це, думаю, інспіровано особисто їх російськими кураторами", - каже Віктор Пащенко.
Чекати підтримки світової спільноти Україні не варто. Політолог пояснив, що Захід має чітку мету: врегулювати конфлікт і відновити в повному обсязі відносини з Росією.

"Ми ж Україні пропонували 12 компромісів, чому Україна на них не пішла? Тоді ви самі в цій атаці і винні!". Західних партнерів України цікавить, щоб конфлікт на Донбасі було врегульовано, а на які поступки доведеться при цьому йти Україні, їх хвилює менше, м'яко кажучи. Тим більше, що російські медіа стверджують, що провокувати атаку почали українські військові. І таку інформацію вони до світової спільноти доносять швидше і ефективніше українських ЗМІ. І показують, що, так, винна і сторона ЛНР, і Україна", - вважає політолог.

Попри те, політичний експерт переконаний, що в Україні не буде другого Придністров'я, і не виникне ситуації, схожої, як в Абхазії і Осетії.
"Найбільш ймовірно, що ситуація буде як між Вірменією і Азербайджаном, де сторони досі не прийшли до якогось більш-менш прийнятний варіанту. Більш того, в будь-який момент обидві сторони готові відновити активні військові дії. Тому епізодично ми будемо бачити відновлення військових дій на Донбасі в подібних масштабах атаці 18 лютого", - зазначив політолог.
Пащенко додав, що до таких дій з боку Росії тепер потрібно бути готовим постійно.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще