У США на виборчих перегонах перемогу отримав кандидат від демократів Джо Байден. Трамп його перемогу не визнає і обіцяє судитися. Але світові лідери вже вітають Байдена.

Читайте Знай в Google News!

Експерти, яких опитала DW, очікують, що підхід Байдена до міжнародних відносин буде зовсім іншим, ніж у Трампа.

Прихід до влади Байдена однозначно позначиться на Україні. Байден завжди був другом України і хочеться вірити, що він і далі найжорсткішим чином протистоятиме агресії Росії.

Донбас і війна

Популярні новини зараз
Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Одне з ключових питань для України. І Байден ще під час перебування віце-президентом США, вже займався цим питанням.

Під час нинішньої передвиборчої кампанії Байден обіцяв, що буде Україну озброювати.

"Як президент я дам зрозуміти Кремлю, що він повинен припинити агресію і окупацію України. Адміністрація Байдена-Харріс гарантуватиме, що Україна отримає необхідну економічну і військову підтримку, в тому числі летальну зброю", - заявив він у серпні на День незалежності України.

Джозеф Байден, фото Getty Images
Джозеф Байден, фото Getty Images

Цікаво, що вже після підписання Мінська-2, в грудні 2015 року, Байден прибув в Україну і з трибуни Ради говорив про федералізм. Він спочатку заявив, що Україні потрібно внести до Конституції децентралізацію. А після привів у приклад США, які завдяки федералізації змогли об'єднатися.

Візит президента Володимира Зеленського на Донбас, фото: Facebook
Візит президента Володимира Зеленського на Донбас, фото: Facebook

Росія і Путін

Директор Євразійського центру Atlantic Council Джон Гербст каже, що основна відмінність Байдена від Трампа в тому, що при новому Президенті зовнішня політика США буде послідовною і не буде розходитися зі словами глави держави. Він наводить приклад зустрічі Трампа з президентом РФ Володимиром Путіним в Гельсінкі в 2018 році.

"Те, як президент Трамп поводився на саміті в Гельсінкі, було дуже дивним", зазначає Гербст і підкреслює, що після цієї зустрічі політика США щодо Росії так і не змінилася.

Байден - "яструб" щодо з Росією

Бруно Лете нагадує, що Байден пережив чимало розчарувань у відносинах США і Росії. У 2009 році, коли він був віце-президентом, тодішня держсекретар Хілларі Клінтон разом з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим натиснула кнопку "перезавантаження", що повинно було символізувати новий етап у відносинах.

"І Байден бачив, як ці зусилля протягнути Росії руку дружби провалилися", - додає експерт і називає Байдена" яструбом " в його поглядах на Росію.

Чи зміниться цей курс після інавгурації Байдена в січні 2021 року? Гербст нагадує, що Байден і в адміністрації Обами підтримував плани поставок зброї Києву. Колишній посол каже, що буде "здивований", якщо адміністрація Байдена вирішить їх припинити.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, вибори в США, судові позови Трампа до Байдену, найвища явка за 120 років і карта голосування.

Як повідомляв Знай. ua, Байден практично оголосив про свою перемогу.

Знай.uа писав, Трампа переодягли для гри в гольф відразу після заяв про перемогу Байдена: змінив президентські штани на бузковий наряд.