Україні не вдасться отримати компенсацію за рішенням Стокгольмського арбітражу від російського "Газпрому" – принаймні, у найближчому майбутньому.

Нафтогаз проти Газпрому: Україна ризикує не отримати нічого

Так вважає політичний і економічний експерт Тарас Загородній. Він впевнений , що процес стягнення триватиме довго.

"Затягнутися це може дуже надовго, тому що у "Газпрома" достатньо ресурсів, щоб "заграти" цю тему дуже потужно. З огляду на корумпованість європейських чиновників і ресурси "Газпрому", вони можуть затягнути все це на дуже довгий час. Думаю, вони і в наступному році ще не заплатять. Вони будуть зараз торгуватися, пропонуючи зберегти транзит", - пояснив експерт.

Нафтогаз проти Газпрому: судові позови

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

За словами Загороднього, після 2019 року транзит блакитного палива залишиться під питанням, при цьому у політичних колах чітких коментарів з цього приводу так і не надали:

"Ніхто нічого в цьому напрямку не робить. Те, що вони їздять по Європі, розповідаючи німцям про те, як це все небезпечно - без сенсу. Німці дивляться на наших, як на ідіотів: "Ну і? Нам це вигідно. Нам прямо запропонували активи, дали нам знижку, Росія будує газопровід за свій рахунок. Це вигідно німецькому бізнесу". І що тут зробиш? Нічого", - підсумував він.

Таке ставлення свідчить про порушення правил асоціації. Європа повинна зберегти транзит, але точно невідомо, в яких саме обсягах. Тобто, Україні обійдеться значно дешевше демонтувати ГТС, аніж купувати за новими цінами.

Платежі за газ

"Як би там Меркель не заспокоювала Україну, але для нас це буде означати, що однієї миті не стане 1% ВВП. Німці ж чітко слідують своїм інтересам: вони самі хочуть продавати газ Європі й стати газовим хабом континенту. Вони нам намагаються розповідати, що збережуть транзит і т.д. Ні, так не піде. Підписуйте тоді конкретні папери", - підсумував він.

Дивіться: Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому щодо транзиту газу

Нагадаємо, Національна акціонерна компанія "Нафтогаз" України на серпень підвищила ціни на природний газ для промислових споживачів та установ.

Як повідомляв Знай.ua, "Газпром" в рамках тристоронніх консультацій у Берліні попросив у НАК "Нафтогаз України" припинити примусове стягнення з підприємства заборгованості в іноземних юрисдикціях.

Також Знай.ua писав, Нафтогаз України вважає неможливим домовлятися про "мирову угоду" з російським Газпромом щодо двох справ, за якими остаточне рішення вже виніс Стокгольмський арбітраж.