Зупинити будівництво та експлуатацію газопроводу "Турецький потік", при чому – із вигодою для себе, здатні тільки у США: саме американські санкції лишаються останньою надією у протидії планам РФ. Відомо, що проект в обхід України вже готовий на 80%, але якщо російська сторона не встигне, но є всі шанси його блокування.


Турецький потік та санкції США

Газопровід "Турецький потік"
Газопровід "Турецький потік"


Американський проект поки не прийнятий офіційно, але компанії Європи можуть відмовитися від будівництва підвідної до російської магістралі інфраструктури. Тоді блакитне паливо будуть купувати дорожче, в основному – скраплений природний газ.

Газопровід "Турецький потік"
Газопровід "Турецький потік"

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще


За даними Reuters, світові аналітик впевнені: "Турецький потік" прийшов на зміну нереалізованого газопроводу "Південний потік". За допомогою нього Росія сподівається через рік почати продавати газ півдню та південному сходу Європи в обхід України, транзитний контракт з якою закінчується наприкінці 2019 року.

Газопровід "Турецький потік"
Газопровід "Турецький потік"


Загальна потужність газопроводу сягатиме приблизно 32 мільярдів кубометрів на рік, з розрахунку на дві нитки: одна - для турецьких споживачів, інша - для європейських клієнтів.

Газопровід "Турецький потік"
Газопровід "Турецький потік"


Поки що долю "Турецького потоку" не визначили, тому що у Європі – сильні лобісти, а проект США може не знайти потрібної підтримки.
Але американське паливо навіть теоретично може почати заміщати на європейському ринку російський газ. При цьому Європа вже заявила про готовність побудувати додаткові термінали для прийому СПГ.

Газопровід "Турецький потік"
Газопровід "Турецький потік"


Цікаво, що на даний час російський "Газпром" забезпечує Європу газом на 34%. Планує збільшити цю частку до 40% - завдяки "Північному потоку-2". Саме цей російський газопровід потужністю 55 млрд кубометрів на рік американські законодавці пропонують включити в санкції в першу чергу, щоб забезпечити енергетичну безпеку партнерам США в Європі.


Дивіться: Путін домовився з Ердоганом про будівництво газопроводу "Турецький потік"


Нагадаємо, Трамп прокоментував запровадження санкцій проти РФ. Як повідомляв Знай.ua, влада Туреччини оприлюднила жорсткі правила стосовно валюти та нерухомості.
Також Знай.ua писав, українських спецпризначенців відправили патрулювати в Азовському морі.