Американські санкції хоч і потужний економічний важіль, але Європейський Союз знайшов спосіб обійти і їх: планується створити окремий, спеціальний фінансовий інститут для забезпечення операцій з Іраном, котрий вже давно у "чорному списку" США.


Санкції проти Ірану: рішення ЄС

Санкції проти Ірану
Санкції проти Ірану


Це підтвердила в ході минулої конференції заявила представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні.

Вона поспілкувалася із представниками Великобританії, Франції, Німеччини, Росії, Китаю та Ірану, які дотримуються думки, що Іран виконує умови "ядерної угоди", про вихід з якої в односторонньому порядку заявили США.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року "Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Санкції проти Ірану
Санкції проти Ірану


За підсумками переговорів зробили висновок, що новий інститут дозволить європейським компаніям вступати в економічні відносини з Іраном без ризику накликати на себе санкції США.

Санкції проти Ірану
Санкції проти Ірану


Як відомо, навесні 2018 року лідер США Дональд Трамп заявив про вихід американської стороні з угоди щодо ядерної програми Ірану, більш того - назвав документ несправедливим і висловив сумнів у тому, що він обмежить ядерні амбіції Тегерана, також було розширено список санкції проти Ірану.

Санкції проти Ірану
Санкції проти Ірану


В свою чергу Іран вимагали від керівництва Європейського союзу надати компенсацію за вихід США з ядерної угоди, але євродепутати все зацікавлені у першу чергу в захисті власних інвестицій, а також подальшій торгівлі нафтою з Іраном.

Санкції проти Ірану
Санкції проти Ірану


У зв'язку з цим в Брюсселі розглядали варіант прямих оплат в євро за нафту з Ірану в обхід американської фінансової системи.


Дивіться: США запровадили нові санкції проти Ірану


Нагадаємо, глава ізраїльського уряду Біньямін Нетаньяху поспілкувався телефоном із російським президентом Володимиром Путіним.
Як повідомляв Знай.ua, Китай висунув Трампу ультиматум.
Також Знай.ua писав, президент Білорусі Олександр Лукашенко обговорив питання збільшення чисельності прикордонників на постах біля України.