Справжнє ім'я Руслана Боширова, обвинуваченого в замаху на сім'ю Скрипалі у Великобританії, - Анатолій Чепіга.

Про це повідомляють The Insider і Bellingcat, які провели спеціальне розслідування, пише видання "Хвиля".

У третій частині розслідувань журналісти вказують, що росіянин народився 5 квітня 1979 року, він полковник ГРУ і був володарем звання Герой Росії. Цю інформацію підтвердила і російська служба Бі-бі-сі.

Хто такий Анатолій Чепіга

Анатолій Володимирович Чепіга народився 5 травня 1979 року на китайсько-російському кордоні в невеликому селі Миколаївка. У 18 років вступив до престижного ДВОКУ (Далекосхідне вище загальновійськове командне училище), яке готує в тому числі і офіцерів спецназу ГРУ.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"
Показати ще

Чепіга закінчив навчання з відзнакою і відправився служити в 14 бригаду спецназу ГРУ. Потім тричі побував в Чечні, де дослужився до звання полковника. У 2014 році отримав від Володимира Путіна звання "Героя Росії" за участь у миротворчій місії, імовірно, на Україні.

Ось як описує "подвиги" Чепіги сайт відділення ДОСААФ Іванівського району Амурської області:

"Героєм можна стати і в наше, здавалося б, мирний час. Уродженець с. Миколаївка, випускник ДВОКУ 2001 року Чепіга Анатолій Володимирович, тричі був у відрядженні в Чечні, має понад 20 нагород і відзнак. А в грудні 2014 року полковнику Чепіга А.В. за виконання миротворчої місії присвоєно звання Героя Російської Федерації".

Під "миротворчою місією" мається на увазі, судячи з усього, вторгнення в Україну (військова операція Росії в Сирії тоді ще не почалася) - і дійсно, підрозділ Чепіги було помічено поруч з кордоном України в кінці 2014 року.
Які саме подвиги здійснював цей "Герой Росії", можна лише здогадуватись. Його ім'я ДВОКУ золотими літерами вибило ім'я біля пам'ятника Рокосовському.

Ось цей пам'ятник цілком:

Автори розслідування зіставили фотографії Руслана Боширова з досьє британської поліції і знімки Анатолія Чепіги з системи "Російський паспорт". Вони виглядають схожими в тому числі за формою обличчя і надбрівних дуг.

The Insider і Bellingcat шукали Бошірова серед випускників військових училищ, де співробітників ГРУ готують для операцій за кордоном та інтенсивно навчають іноземної мови. Одним з таких училищ є ДВОКУ. Приблизно знаючи вік "Бошірова", The Insider і Bellingcat переглянули фотографії випускників 2001-2003 років. На одній з них, зробленою в Чечні, вдалося виявити людину, що віддалено нагадує "Бошірова":

Це фото стало додатковим приводом пошукати "Боширова" саме серед випускників ДВОКУ. В подальшому пошуку допоміг сайт самого училища, що опублікував список своїх випускників, які стали "Героями Росії". Один з них - Анатолій Чепіга, який співпадав і за віком і, судячи з інформації з відкритих джерел, теж служив у Чечні. Його ім'я виявилося в одній з баз даних, де адреса проживання Чепіги в Хабаровську в 2003-2005 роках збігався з адресою військової частини, відповідної 14 бригаді спецназу ГРУ: це також підвищувало ймовірність того, що "Боширов" і Чепіга - одна і та ж особа.

Виписка з системи "Російський паспорт" 2014 цього року підтвердила цю гіпотезу.

Нагадаємо, у Нідерландах взяли під варту двох підозрюваних у справі отруєння Скрипалів – Олександра Петрова та Руслана Боширова.

Як повідомляв портал "Знай.ua", отруйники Скрипаля попалися на ще одному злочині.

Також "Знай.ua" писав, журналісти подзвонили до отруювача Скрипалів, а потрапили у Міноборони Росії.