Думка про те, що успішність компанії SpaceX Ілона Маска пояснюється виключно держпідтримкою США і штучним заниженням ціни на ракети, тобто демпінгом, зокрема поширювалася Роскосмосом. Справа в тому, що компанія Маска практично повністю залишила Роскосмос без комерційних замовлень на важкі ракети.

Тому РФ тут же почали шукати виправдання підступами Пентагону, Держдепу або ЦРУ. Однак для того, щоб зрозуміти, чи є в цьому частка правди чи все є лише домислами і вигадками – варто детально розібратися в питанні.

Космічна компанія SpaceX з'явилася в 2002 році і до теперішнього моменту вчинила 67 пусків ракет своєї розробки і виробництва. З них середнього і важкого класів 62 штуки. Замовниками виступає космічне агентство США NASA, Пентагон, комерційні і державні компанії і агентства інших країн.

Офіційно оприлюдненої комерційною ціною запуску корисного навантаження ракета Falcon 9 є $62 млн, куди входить як вартість ракети так і роботи по забезпеченню запуску.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Така цифра є найвигіднішою на світовому ринку для важких ракет. Цим і зумовлена надзвичайна популярність SpaceX. Крім того, дітище винахідника Ілона Маска прославилося розробкою ракети з багаторазової першою сходинкою, що знижує вартість мінімум в півтора рази.

Головний конкурент Falcon 9 на світовому комерційному ринку — російська ракета "Протон-М". У прагненні зберегти клієнтів у 2015 році на нього знизили ціну з $100 до $65 млн, але це вже не допомогло.

Демпінг Ілона Маска на ділі виявився лише міфом, а держпідтримка США допомагає їм завойовувати світовий ринок не тільки завдяки запуску ракет, а й експлуатації стартових комплексів.

При цьому російська сторона просто не в змозі впоратися з такою конкуренцією, незважаючи на всі інструменти державної підтримки та компенсацію збитків космічних підприємств за рахунок бюджету.

Нагадаємо, Маск покаже світу подорож людини на Місяць.

Як повідомляв "Знай. ua", Каньє Уест влаштував жорсткі розбірки з-за Ілона Маска.

"Знай. ua" писав, що Ілон Маск залишає раду директорів Tesla.