Скандальний крах російської ракети-носія Союз-ФГ, яка під час недавнього запуску зазнала аварії, призвів до неочікуваного імпульсу із боку Кремля.

Невдалий запуск російської ракети "Союз"
Невдалий запуск російської ракети "Союз"

Про це пишуть ЗМІ з посиланням на відповідну інформацію, оприлюднену главою Роскосмосу і одним з найбільш антиукраїнських противників РФ Дмитром Рогозіним у Twitter.

У повідомленні йдеться, що вищезгадана російська ракета-носій середнього класу Союз-ФГ, яка в позаминулому запуску зазнала аварії, відлітає ще рік, після чого буде замінена іншою.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Причина - в тому, що російський центр "Прогрес" не знайшов, чим замінити в ракеті комплектуючі українського виробництва. Після того як Росія розв'язала гібридну війну проти України, остання відмовилася від співпраці з Москвою у галузі ракетних технологій.

Українські експерти додають, що "Союз-ФГ" використовує систему управління, яку розробили свого часу харківські підприємства "Комунар" і "Хартрон".

Ракету вперше запустили в 2001 році.

В 2025-м Роскосмос має намір закінчити запускати і Протон-М.

За словами Рогозіна, з початком 2020 року пілотований космічний корабель Союз МС, що виводить екіпажі на МКС, буде запускатися на ракеті Союз-2.1а.

Тим часом РФ намагається створити ракету середнього класу Союз-5. Пробні польоти заплановані на 2022 рік, а пілотовані - на 2023-й.

Нагадаємо, у Росії оголосили тендер на закупівлю послуг із страхування ризиків для ракети-носія "Союз-ФГ" і вантажного корабля "Прогрес МС-10". Є проблема: жодна компанія не подала заявку на участь, хоча початкова ціна угоди становить 116 мільйонів рублів.

ракета "Союз"
ракета "Союз"

Як писав раніше Знай.ua, співробітники Роскосмосу оприлюднили в мережі запис з камери, прикріпленої до маршової ступені ракети "Союз-ФГ". Пристрій дивилися вниз, тому момент нештатного відділення бічного прискорювача видно дуже чітко.

Невдалий запуск російської ракети "Союз"
Невдалий запуск російської ракети "Союз"

На кадрах бачимо, як ракета злітає, а також номінальну роботу першого ступеня з прискорювачами. До кінця ролика можемо помилуватися, як відстрілюють відлетілі "боковушки", при яких аварія, власне, і сталася.

Також Знай.ua писав про те, що у середу, 31 жовтня у Роскосмосі зробили нову заяву про те, що причиною аварії ракети-носія "Союз-ФГ" з вантажним кораблем "Прогрес МС-10" стала неправильна робота датчика поділу першої і другий ступені ракети.